AI in de les dankzij deze drie tools
Integreer AI in de les, ongeacht welk vak je geeft, help je leerlingen zich voor te bereiden op een toekomst waarin Artificiële Intelligentie (AI) een belangrijke plaats inneemt.
Ongeacht welke leerstijl het beste ligt, wanneer je iets in je dagelijks leven tegenkomt leer je het als vanzelf begrijpen. Het ziet er naar uit dat Artificiële Intelligentie een steeds belangrijkere rol in ons leven zal (gaan) spelen. Er gaan dan ook stemmen op dat AI prominentere plek in het onderwijs zou moeten krijgen.
Wil je meer AI in de les? Er komen steeds meer cursussen en lesplannen over het onderwerp. Maar stel leerlingen ook bloot aan AI in de les bij andere vakken. Hoe? Kijk eens naar deze drie tools.
Avatars
Wist je dat de meeste gamers bij het bouwen van hun game character een personage samenstellen dat op henzelf lijkt? Met Avatars bouwen ze een digitale kopie van zichzelf . Op zichzelf is dit geen topic om een hele les aan AI te wijden, maar je kunt het wel integreren in een andere opdracht, bijvoorbeeld door je leerling te vragen een STEAM-presentatie te geven, waarvan 5 minuten in digitale vorm.
Akinator
AI is de toekomst. Logischerwijs ligt er dus geen rol weggelegd voor AI in de les Geschiedenis.
Toch wel, met Akinator speel je een (Nederlandstalig) spel spelen met een soort geest-uit-een-fles. Neem een bekende personage in gedachten en beantwoord de vragen die Akinator aan je stelt. Het duurt soms even, maar uiteindelijk komt hij er (meestal) uit. Let op, niet alle vragen zijn even gepast. Van de twintig vragen die Akinator nodig had om test-personage Dzjengis Khan te onthullen ging eentje over de vraag of het personage bekend is van pornofilms. Niet geschikt voor de allerjongsten, dus!
Ook het aantal advertenties (zie afbeelding) kan als een bezwaar worden gezien.
Botsify
Steeds meer bedrijven gebruiken slimme chatbots voor hun klantenondersteuning. Waarom zou je zoiets ook niet in de klas kunnen toepassen? Veel vragen heb je als leerkracht immers al duizenden keren beantwoord. En terwijl jij één leerling antwoord geeft, staan anderen te wachten. Een mooie chatbot vermindert de wachttijd en geeft jou meer tijd voor de lastige vragen.
Botsify laat je AI inzetten in de voorbereiding én het geven van de les. Het bouwen van je chatbot kost wel de nodige tijd, dus kies zorgvuldig waar je de meeste meerwaarde kunt verwerven.
Google AI Experiments
Het zal weinig verbazing oproepen dat een bedrijf als Google lustig experimenteert met AI. Op Google Experiments tref je een groot aantal experimenten met AI die in de les makkelijk toe te passen zijn. Taal, tekenen, muziek, machine learning, het komt in de collectie allemaal aan bod.
Gebruik bijvoorbeeld Quick, Draw om je leerlingen met simpele tekenopdrachten te laten spelen, of ontdek wat neurale netwerken zien.