Gratis AI-cursus gelanceerd in Vlaanderen

- Jeroen Langendam

Nadat de gratis AI-cursus in Nederland haar nut heeft bewezen, lanceert Samsung nu ook een AI-cursus in Vlaanderen.

Artificiële Intelligentie (AI) heeft volgens elke expert de toekomst. Agoria, een technologiefederatie, schat dat AI tot 2030 zal zorgen voor 629.000 nieuwe Belgische jobs. Om daar te komen is het wél nodig om te zorgen dat de Vlaamse bevolking een zekere basiskennis over AI heeft.

Niet alleen voor de economische welvaart is kennis van AI noodzakelijk, kennis van artificiële intelligentie is essentieel om als burger een stevige positie in de wereld te kunnen innemen. Want waarom suggereert Netflix jou bepaalde series wél en anderen juist niet? En wat is de rol van AI bij moderne medische diagnostiek?

En waarom krijg ik, terwijl ik dit schrijf, via Shutterstock alleen maar afbeeldingen van robots en AI voorgeschoteld…?

AI in actie. Terwijl ik dit schrijf, open ik Shutterstock, om deze afbeeldingen voorgeschoteld te krijgen als iets waar ik interesse in zou kunnen hebben.

AI-cursus zorgt voor opheldering

Rondom AI heersen nogal wat misverstanden en verwarringen. Bovendien kan AI leiden tot deepfake-video’s, iets waartegen je jezelf alleen kunt wapenen met begrip van wat AI is en wat het kan (en wat niet).

Het is daarom belangrijk dat iedereen enige kennis van AI heeft. Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft daarom per direct de Vlaamse AI-cursus online gezet. Het doel is vooralsnog bescheiden: Samsung wil met deze nieuwe cursus 1% van de Vlamingen bereiken. Hoewel, bescheiden? Dat zijn toch al minimaal 66.000 Vlamingen.

De opbouw van de Vlaamse AI-cursus is gelijk aan de Nederlandse cursus waar we al eerder over schreven. Deze opzet heeft haar effectiviteit bij onze Noorderburen bewezen, sinds begin april van dit jaar zijn daar in totaal al 70.000 certificaten uitgereikt.  In totaal zijn er acht thema’s, waarvoor je ongeveer 6 uur moet uittrekken:

  • Een kijkje in de wereld van AI
  • Wat is AI?
  • Is een zoekmachine ook AI?
  • Machine learning
  • Deep Learning
  • AI in het dagelijks leven
  • AI en de regels
  • Het werk van de toekomst

Wel is deze cursus specifiek op Vlamingen gericht, met gastcolleges van Belgische professoren als Erik Mannens (UGent) en Nathalie Smuha (KUL). In augustus komt voor Brussel en Wallonië ook nog een Franse versie.