Nieuwe Python lespakketten in Minecraft: Education Edition

- Jeroen Langendam

Programmeren in Python kon al binnen Minecraft: Education Edition. Tijd voor de volgende stap! Je kan de programmeertaal nu ook leren dankzij Minecraft.

Begin 2020 liet Microsoft weten dat ze de programmeertaal Python in Minecraft: Education Edition geïntroduceerd hadden. Dat van Minecraft een mooi medium om deze programmeertaal te leren.

De basics van Python moest je echter nog steeds elders leren, tot nu. Microsoft heeft twee lespakketten aangekondigd waarin alle aandacht uitgaat naar Python.

De lessen bestaan uit 10 activiteiten in Microsoft MakeCode en 6 opdrachten binnen de nieuwe code-editor.

Python 101 in Minecraft: Education Edition

Het eerste lespakket is Python 101 waarin je de basics van Python leert kennen. Hiervoor is geen enkele voorkennis nodig. Het pakket bestaat uit tien lessen waarin de leerling werkt voor een fictief programmeerbedrijf.

Na afronding van het pakket kunnen de leerlingen niet alleen functies definiëren, maar zelfs een eigen spelletje schrijven. De lessen zijn ontworpen voor zelfstandig werken.

Python Island

Het tweede lespakket nodigt leerlingen uit om te programmeren in de nieuwe code-editor. In zes lessen maken ze kennis met de moeilijke concepten van de syntax, werken ze met variabelen en leren ze het verschil tussen verschillende datatypes. Ook conditioneel programmeren, iteratief programmeren, lijsten en functies worden in dit pakket behandeld.

Bij elke les bezoeken ze een ander “eiland” dat een bepaald tijdperk in de menselijke ontwikkeling symboliseert. Ze reizen dus door de tijd van het verre verleden naar nu. Onderweg moeten ze een aantal opdrachten met een vergelijkbaar thema voltooien.

Tutorials

Behalve de gestructureerde lessen van Python 101 en Python Island voegde Microsoft ook heel wat stappenplannen toe. Elk plan behandelt één onderwerp en geeft extra diepgang.

Dankzij de nieuwe content biedt Minecraft: Education Edition een geïntegreerde omgeving om te leren programmeren in Python én om die code direct toe te passen in de Minecraft-wereld.