Archief voor Onderwijs vanaf volgend schooljaar open voor leerlingen lagere school
De online onderwijsbeeldbank, Het Archief voor Onderwijs, herbergt meer dan 26.000 filmpjes en geluidsfragmenten van organisaties uit cultuur, media en overheid. Na studenten uit lerarenopleidingen en leerlingen uit het secundair onderwijs, kunnen vanaf volgend schooljaar ook leerlingen uit de lagere school het archief induiken.
Hoe kunnen leerkrachten kinderen wapenen om betrouwbare bronnen te vinden in de vloed aan beelden waarmee ze opgroeien? Door hen in de klas kritisch aan het werk te zetten met audiovisueel materiaal, is het antwoord van Het Archief voor Onderwijs. In 2016 zette meemoo, het Vlaams instituut voor Archief de beeldbank op voor Vlaamse lesgevers (in wording). Sinds 2020 is de beeldbank toegankelijk voor leerlingen uit het secundair. In de loop van volgend schooljaar kunnen ook leerlingen uit de lagere school er terecht voor filmpjes en geluidsfragmenten.
Veilige omgeving
“Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook investeren in een rijke waaier aan verschillende leermiddelen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Zo geven we ook meer mogelijkheden aan onze leerkrachten die dynamisch omspringen met de leerstof. We hebben deze regeerperiode werk gemaakt van een grote Digisprong voorwaarts. Ons onderwijs had een achterstand op digitaal gebied, en die buigen we stap voor stap om in een voorsprong.”
Jonge kinderen zullen dus vanaf volgend schooljaar hun eerste stappen zetten in mediawijsheid op Het Archief voor Onderwijs. In opdracht van hun leerkracht zullen ze zelfstandig audio en video, op hun maat geselecteerd en gecontextualiseerd, kunnen doorzoeken, bekijken en beluisteren. Het geeft de leerlingen de kans om hun digitale vaardigheden ontwikkelen in een veilige, reclamevrije en op hun maat gemaakte omgeving.
Aansluiten op leefwereld
Het Archief voor Onderwijs biedt toegang tot een divers aanbod aan authentiek audiovisueel materiaal van 60 organisaties uit cultuur, media en overheid. Het gaat onder andere om duidingsprogramma’s van VRT, journaalitems van regionale omroepen, voorstellingen uit de podiumkunsten en opnames bewaard in stadsarchieven. Het platform bevat daarnaast ook didactische omkadering en lesinspiratie.
lees ook
Vlaams Parlement buigt zich over toekomst Digisprong
De voorbije jaren zette meemoo zich al in om het aanbod voor het lager onderwijs te vergroten. Zo voorzien ze regionaal lesmateriaal dat raakt aan de lokale leefomgeving van lagereschoolkinderen. En om kunstbeleving in de klas te stimuleren maakten ze theatervoorstellingen en interviews met kunstenaars beschikbaar. Leerkrachten konden deze videofragmenten al klassikaal vertonen, maar vanaf dit najaar kunnen leerlingen er dus zelf oefeningen mee maken, thuis of in de klas.