VRT zet cyberveiligheid centraal in EDUbox
De openbare omroep laat met de EDUbox jongeren op een interactieve en educatieve manier kennismaken met maatschappelijk relevante thema’s. Na onderwerpen zoals sociale media, artificiële intelligentie en duurzaamheid is het deze keer de beurt aan cyberveiligheid.
De EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte is een initiatief van VRT. De openbare omroep deed naast haar eigen experten zoals journalist Tim Verheyden beroep op externe partners. Onder andere Mediawijs, Digital for Youth, Centrum voor Cybersecurity, Brightlab, imec en DNS Belgium verleenden hun medewerking aan het project. Het resultaat is een kant-en-klare les die leerkrachten in maximum twee lesuren kunnen doorlopen.
Actueel thema
De VRT koos met cyberveiligheid weer een bijzonder actueel thema. Eerder maakte de omroep al EDUboxen over onder andere de pandemie. De jongste maanden vonden meerdere cyberaanvallen plaats in België. Steeds meer duiken gevallen van phishing, ransomware en andere bedreigingen op. Ook de jeugd is niet vrij van die gevaren. “De jongeren lijken wel vergroeid met hun smartphone. Ze staan ermee in contact met de hele wereld, amuseren zich op TikTok en nemen talloze foto’s per dag. Toch blijkt dat hun kennis over de digitale tools eerder beperkt is”, aldus VRT.
Met de EDUbox wil de openbare omroep helpen om de jongeren te informeren en ervoor te zorgen dat ze zichzelf goed beschermen online. “Ze krijgen een introductie in de trukendoos van een hacker en kruipen in de huid van een ethische hacker. Zo kunnen ze de zwaktes van bepaalde systemen beter herkennen én hun eigen digitale veiligheid verhogen.” Met deze EDUbox hoopt VRT jongeren aan te zetten om een IT-richting te volgen.
In het hoofd van een (ethische) hacker
De EDUbox bestaat uit vijf delen, die de leerkracht in twee lesuren met de leerlingen kan doorlopen. In deel één draait alles rond bewustwording van de eigen digitale voetafdruk. Michel Van Strythem, commandant Cyber Command, legt in een video uit wat defensie precies doet op vlak van cyberbescherming voor het land en de burgers. In deel twee leren de jongeren denken als een hacker en ontdekken ze het verschil tussen ‘black’ en ‘white’ hats.
lees ook
Hoe bescherm je jouw school tegen cyberaanvallen?
In deel drie gaan de leerlingen zelf aan de slag en zoeken ze gaten in een systeem. Ze worden ingeschakeld als ethische hacker. Deel vier voorziet een checklist rond cybersecurity en krijgen de jongeren info van onder andere professor computerbeveiliging Ingrid Verbauwhede en onderzoeker Lennert Wouters (beide KU Leuven). In het laatste deel linkt EDUbox naar extra interessant materiaal over het thema, op maat van de jongeren.
Ook in het Frans
De EDUbox Cybersecurity is een fysieke doos maar kan ook digitaal worden gebruikt. Het materiaal downloaden kan via de website van EDUbox. Via de website kunnen ook de fysieke boxen worden besteld. De EDUbox is trouwens volledig in het Frans verkrijgbaar. Van alle formats is een aangepaste versie in het Frans gemaakt, in samenwerking met RTBF.