Digital for Youth schenkt 100 laptops aan Oekraïense vluchtelingen in België

- David Van Waeyenberghe

De vzw Digital for Youth schenkt 100 laptops aan Oekraïense kinderen in het transitcentrum Ariane. Op die manier kunnen de kinderen online les volgen.

Sinds maart vangt het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe tijdelijk Oekraïense vluchtelingen op. Het gaat om 650 personen, waaronder bijna 200 kinderen, die nog geen permanente verblijfplaats kregen in een gemeente. Daardoor hebben de kinderen moeilijk toegang tot het onderwijsnet. Vzw Digital for Youth, opgericht door DNS Belgium en Close The Gap, heeft als missie om de digitale inclusie van jongeren in België te bevorderen. Daarin past deze actie perfect.

IT-materiaal is cruciaal

De enige vorm van onderwijs voor kinderen in het transitcentrum is dus online lessen volgen. “Niet elk kind heeft hiervoor een laptop ter beschikking, integendeel zelfs”, zegt Sanne Dewaele van Digital for Youth. De vzw verdeelde sinds de opstart al duizenden laptops onder kinderen tijdens de lockdown. Ook nu springt Digital for Youth dus in de bres, op vraag van Rode Kruis-Vlaanderen.

“Ook de Oekraïense vluchtelingen zijn onze verantwoordelijkheid nu en toegang tot IT-materiaal is cruciaal. De laptops moeten het mogelijk maken dat de kinderen zo goed als mogelijk lessen kunnen volgen. Dat kan zelfs in hun moedertaal want sommige scholen in Oekraïne voorzien nog online lessen”, gaat Sanne Dewaele verder.

lees ook

’Digitaal onderwijs is een blijvertje’, zegt Nederlandse universiteit

Afgeschreven materiaal blijft welkom

“De schenking is alleen maar mogelijk geweest dankzij de vele bedrijven die de laatste maanden hun afgeschreven IT-materiaal hebben gedoneerd. Onze missie is om aan deze toestellen een veilig, nuttig en maatschappelijk relevant tweede leven te geven.”

Bedrijven die afgeschreven laptops hebben en daar iets nuttigs mee willen doen, kunnen altijd bij de vzw Digital for Youth terecht.