Al ruim 7.000 laptops voor thuisonderwijs beschikbaar

- Jeroen Langendam

Thuisonderwijs zonder internet is lastig. Maar zelfs met gratis Wi-Fi kom je niet ver zonder laptop.  Daarom is de vzw Digital For Youth op zoek naar laptops voor thuisonderwijs voor jongeren die thuis geen computer hebben. Met succes.

Natuurlijk is het fijn dat Proximus en Telenet hun netwerk gratis ter beschikking stellen zodat ook kinderen uit armere huishoudens thuis onderwijs kunnen volgen. Maar als je vervolgens geen device hebt waarmee je het internet kunt gebruiken, zit je nog met niets.

De vzw DigitalForYouth zamelt daarom gebruikte laptops in. Inmiddels zijn er, volgens het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts al meer dan 7.000 toegezegd.

10.000 laptops voor thuisonderwijs

Het doel van Digital For Youth is om 10.000 laptops ter beschikking te stellen. De actie werd vorige week gelanceerd in de aanwezigheid van Ben Weijts.

Nu de eerste week 7.000 laptops voor thuisonderwijs heeft opgeleverd, lijkt het erop dat de vzw haar doel gaat bereiken. Dankzij deze actie kan een (extra) leerachterstand bij kwetsbare middelbare scholieren worden voorkomen.

Laptops komen in aanmerking wanneer ze maximaal drie jaar oud zijn. Laptops kunnen worden ingeleverd, maar bij donaties van 30 of meer  komt de vzw ze ook ophalen. Hoewel ook particulieren worden uitgenodigd om te doneren, richt het bedrijf zich vooral op bedrijven. De laptops worden geformateerd, van de nodige software voorzien en vervolgens uitgedeeld.

Donaties welkom

Ondanks de razende start rust Digital for Youth nog niet op haar lauweren, want er zijn nog meer laptops voor thuisonderwijs nodig. Ook financiële ondersteuning is welkom, want het gebruiksklaar maken van een laptop kost ongeveer 100 euro.

Kijk voor meer informatie over hoe je kunt doneren op de actiesite.

Bron: Belga