M Leuven introduceert onderwijsproject rond AI en kunst

- David Van Waeyenberghe

Jongeren uit het secundair onderwijs kunnen de mogelijkheden van artificiële intelligentie en kunst zelf ontdekken in de klas met dank aan ‘Het kunstlab van M’. Dat is een nieuw participatieproject met bijbehorende webtool. In het lab maken de leerlingen kennis met AI en leren ze zelf kunstwerken genereren op basis van prompts. De creaties verschijnen daarna in een permanente AI-expo.

Laagdrempelig vertrouwd geraken met technologie

“Eén van de missies van M Leuven is om onze bezoekers actief te betrekken bij het museum en bij de kunst”, zegt Bert Cornillie, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. “Het museum wil daarbij inzetten op beeldgeletterdheid. In een wereld gedomineerd door beelden is het lezen en interpreteren van beelden een essentiële vaardigheid. In ‘Het kunstlab’ leren scholieren hoe ze kunstwerken kunnen bekijken, omschrijven en zelf genereren aan de hand van AI-tools.”

“Niemand kan nog om de alomtegenwoordigheid van artificiële intelligentie heen, ook de scholen niet”, vult Sofie Vermeiren, diensthoofd publieksbemiddeling bij M aan. “Met ‘Het kunstlab’ kunnen leerkrachten en leerlingen op een laagdrempelige, intuïtieve manier vertrouwd geraken met die technologie. We proberen tegemoet te komen aan de nood aan begeleiding en informatie, maar willen ook zien of AI jongeren warm kan maken voor kunst.”

Zo werkt het

Met ‘Het kunstlab’ mikt M op scholieren uit Leuven, de rest van Vlaanderen en Nederland. Op de website van ‘Het Kunstkab’ kunnen ze een digitaal museum bezoeken. De leerlingen en hun leerkrachten krijgen 30 afbeeldingen te zien van heel uiteenlopende werken uit de collectie van M. Elk kunstwerk is voorzien van een korte uitleg, een audiofragment en kijkopdrachten. Uit die 30 werken kiezen de leerlingen er één dat hen aanspreekt.

Vervolgens kijken ze naar een tutorial over AI. Ze leren een prompt opstellen: een kort tekstje dat de gekozen afbeelding beschrijft. Die prompt kunnen ze daarna ingeven in een AI-tool – ze hebben de keuze uit drie tools, elk met andere gebruiksmogelijkheden. Op basis van hun prompt genereert de tool drie of vier beelden. De leerlingen zijn daarna vrij om aan het beeld te sleutelen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Het resultaat mogen ze uploaden op de site en delen met de rest van Vlaanderen. Op termijn ontstaat er zo een permanente expo van digitaal gegenereerde beelden.

Participatie bij M

Elke twee jaar organiseert M Leuven een participatieproject. In 2021 was dat ‘De Tien’, een tentoonstelling samengesteld door tien proefkonijnen die deelnamen aan een digitaal experiment. Elk van hen deed mee aan een spel waarin ze meedongen om hun favoriete kunstwerk uit de collectie van M en Cera in de tentoonstelling te krijgen. De finale selectie, ‘De Tien’, is nog tot 31 maart 2024 te zien in M.

lees ook

Vives opent ‘House of AI’ in Kortrijk

Ook ‘Het kunstlab van M’ is een samenwerking met Cera. De webtool werd ontwikkeld door kpot. Voor het project kreeg M Leuven assistentie van imec en Scivil.