AI-presentaties maken in Gamma

- David Van Waeyenberghe

Artificiële intelligentie heeft (steeds meer) een impact op de samenleving, en in het bijzonder het onderwijs. Sommige toepassingen bevinden zich in een controversieel hoekje, andere kunnen dan weer een aangename hulp zijn voor leerkrachten en leerlingen. Wij gingen met AI aan de slag via de Gamma-app en ontdekten hoe eenvoudig presentaties maken kan zijn.

Elke leerkracht heeft al gevloekt of gegromd tijdens het maken van een presentatie, of niet? Eerst en vooral steek je vaak veel tijd in het schrijven van de inhoud. Nadien volgt het structureren en het maken van de presentatie, uiteraard voorzien van de nodige animaties en vlotte overgangen. Presentaties maken is uiteraard niet altijd een vervelende opgave maar er kruipt toch best wat voorbereiding en tijd in. Toepassingen zoals Gamma (nee, niet van de hobbyketen) beloven een nieuwe manier om ideeën naar voor te brengen. Schoolit nam de proef op de som.

Eigenschappen van een goede journalist

In feite wilden we zelf even lui zijn en kijken hoe eenvoudig het is om een presentatie in elkaar te flansen. Voor we effectief aan de slag konden, maakten we een account op de website van Gamma. Dat kan via een Google-account of eender welk e-mailadres.

De toepassing wil ons graag beter leren kennen en vraagt in twee stapjes waarvoor we erberoep op zullen doen. We krijgen de keuze tussen een persoonlijke of bedrijfsaccount. Nadat we de workspace een naam hebben gegeven, wil Gamma nog een paar dingen weten, zoals het werk dat we uitvoeren (journalist staat er trouwens niet tussen). Nadat we verteld hebben hoe we de app leerden kennen (in ons geval via AI wijs in onderwijs) kunnen we eindelijk aan de slag.

Gamma valt meteen met de deur in huis. Kiezen we voor een presentatie, een document of toch maar een webpagina? We gaan voor het document, en krijgen meteen een tweede vraag voorgeschoteld. Waarover moet het document gaan? Wel, over de eigenschappen van een goede journalist dus. Hier komt het AI-model achter Gamma in actie. De app schotelt ons enkele bulletpoints voor. Omdat we nog altijd wat lui zijn, gaan we meteen akkoord.

Een volgende vraag van Gamma: hoe moet de pagina er uitzien wat indelen en kleuren betreft. De ontwikkelaars geven ook hier de kans om voor de snelle optie te kiezen, dus klikken we op de ‘surprise me’-knop. Een kleurencombinatie ergens tussen paars en roze komt uit de bus.

Intussen heeft de AI-motor de bulletpoints omgezet in volledig uitgeschreven paragrafen. Elke paragraaf kan je nu naar hartenlust bewerken door extra tekst toe te voegen, illustraties te kiezen, enzovoort. En uiteraard hoort ook hier een stukje AI bij. Wil je bijvoorbeeld een afbeelding van een journalist toevoegen, dan kan je nadat je een prompt hebt ingegeven kiezen voor bestaande of nieuwe AI-gegenereerde beelden. Dat doet ons keihard denken aan DALL-E 2 van OpenAI.

Net zoals gewone presentaties kan je via Gamma naar eigen goesting de teksten illustreren met beelden, GIF-jes, tot zelfs video’s. De AI-functie doet prima zijn werk, al spreekt het voor zich dat een kritische blik wenselijk blijft. Voor dit document hebben we geen eigen tekst toegevoegd, wat bij sommige themapunten misschien wel had gemogen. Maar het geeft wel weer hoe een eenvoudige presentatie in geen tijd kan worden opgemaakt.

De app heeft heel wat gratis functies, maar net zoals bij andere AI-programma’s zijn er ook betaalopties mogelijk. En uiteraard kunnen gebruikers van de betaalde versies meer halen uit Gamma. Voor acht euro per maand verdwijnt onder andere het Gamma-logo van de exportbestanden. Wie zestien euro per maand over heeft voor het programma, krijgt onder andere uitvoerige analytics en gepersonaliseerde fonts in de bus.

Benieuwd naar de eigenschappen van een goede journalist? Klik hier!