Google maakt leren meer ‘persoonlijk’ met AI 

- David Van Waeyenberghe

Google heeft enkele nieuwe functies toegevoegd aan Workspace for Education. De nieuwe mogelijkheden zijn voorgesteld tijden Bett, de grootste EdTech-beurs in de wereld. Het is weinig verrassend dat AI een steeds prominentere rol inneemt in de leerervaringen binnen Workspace.  

Scholen gebruiken sinds de coronapandemie steeds meer technologie, schrijft John Solomon, VP ChromeOS and Education bij Google in een blogpost. Het techbedrijf voerde een onderzoek uit naar de toekomst van het onderwijs en raadpleegde daarvoor verschillende experten wereldwijd. Onder andere naar aanleiding van dat onderzoek heeft Google enkele nieuwe functies toegevoegd aan Workspace. Zo krijgt de Chromebrowser een leesmodus-functie. We zetten de nieuwe elementen op een rijtje.  

Persoonlijker leren door AI in Classroom 

Google zet, net als grote concurrent Microsoft, keihard in op de mogelijkheden van artificiële intelligentie om het onderwijs te versterken. “AI zal het onderwijsveld transformeren en het potentieel van studenten ontsluiten”, schrijft Solomon. “Vanuit Google willen we daar op een verantwoorde manier aan meehelpen. AI zal een sleutelrol spelen in de bouw van een klaslokaal waar leren persoonlijk is en leraren de tijd krijgen om te doen waar ze goed in zijn.” 

AI zal de leerkracht ondersteunen om hun lesinhoud interactiever en persoonlijker te maken. Zo kunnen ze interactieve vragen toevoegen aan YouTube-video’s in Classroom, zodat de leerlingen de vragen kunnen beantwoorden én realtime feedback krijgen. “Op basis van de vaardigheden die de leerkracht selecteert, krijgen de leerlingen handige tips wanneer ze vastlopen. Met Screencast kunnen zowel leerlingen als leraren lessen, presentaties, en demo’s opnemen, inkorten, transcriberen en delen.” 

 Updates voor meer samenwerkingsmogelijkheden 

Google lanceerde vorig jaar smart canvas in Docs, Sheets en Slides om de manier van samenwerken in de klas te hervormen. Leerkrachten kunnen nu tijd uitsparen binnen Docs met aangepaste bouwstenen en klasactiviteiten maken met timer en stopwatch. Binnenkort zal het mogelijk zijn om polls te organiseren. “We werken ook aan updates voor Slides en Meet, voeten co-presentatie toe in Slides en AI-gestuurde detectie van handbewegingen in Meet. Die functies rollen later dit jaar uit.” 

Google lanceert 13 nieuwe Chromebooks, gericht op samenwerking. Enkele toestellen hebben grotere schermen, touchscreens en ingebouwde stylus. “We voegen meer bedieningselementen toe zoals pauzeren of schakelen tussen tabbladen. Daarnaast verwerken we nieuwe toepassingen voor leerondersteuning. Zo krijgen leerlingen met leesproblemen ondersteuning via een leesmodus in het zijpaneel van de Chromebrowser. Die leesmodus vermindert afleidende elementen op het scherm zodat de leerling zich kan concentreren op de inhoud van de pagina.” 

Bouwen aan veiligere digitale leeromgevingen 

Google geeft beheerders meer inzicht en extra controle over gegevens die worden verwerkt door ChromeOS en de Chromebrowser. Al rolt die toepassing pas later dit jaar uit. “Het beschermen van de privacy en het veilig houden van de data in digitale leeromgevingen zijn de hoeksteen van onze toewijding aan het onderwijs. Om de community te ondersteunen, hebben we contact gehad met beleidsmakers, toezichthouders, overheidspartners en andere spelers in Europa en de rest van de wereld”, aldus Solomon.  

lees ook

In ‘Klas van de Toekomst’ slaan nieuwe technieken en klassiek leren handen in elkaar

De techreus heeft daarom meer functies toegevoegd aan Workspace for Education. Daardoor kunnen beheerders bepalen welke apps kunnen worden gebruikt. Zo zal het mogelijk zijn om contextbewuste toegang voor apps te gebruiken met behulp van Workspace API’s.