Wat als schooluitstap niet kan? Doe de Quiz-o-polis

- Jeroen Langendam

Met Quiz-o-polis wil Technopolis een alternatief bieden voor de schooluitstap. (Afbeelding: Technopolis)

Dit schooljaar ontvangt Technopolis geen schoolgroepen meer. Met Quiz-o-polis wil het museum een coronaproof alternatief bieden.

Helaas, de covid-19 pandemie blijkt nog steeds niet bedwongen. Nog steeds vallen plannen in het water. Ook de jaarlijkse schooluitstap, voor leerlingen een hoogtepunt, kan vaak niet doorgaan. Gelukkig kun je nog wel terecht bij Technopolis.

Het bekende museum over techniek en wetenschap heeft recent een online alternatief uitgebracht: Quiz-o-polis. Zelf omschrijft het museum het als “een digitale wetenschapsquiz op z’n Technopolis: speels, tot de verbeelding sprekend en met een hoge wow-factor.

Vorig jaar kwam Technopolis al snel nadat de eerste corona-maatregelen van kracht werden met het #Lockdownlab, snel gevolgd door Science@s’cool en een digitale 360-graden rondleiding. Het museum was in staat zo snel te reageren omdat het al enkele jaren bezig was met het ontwikkelen van een digitaal aanbod.

Op 3 april van dit jaar lanceerde Technopolis weer een fysiek initiatief (de TikTok Tour), waarvoor bezoekers weer fysiek naar het museum komen. Schoolgroepen zijn echter nog niet welkom. Esther Blockx, Marketing & Sales Director van Technopolis vertelt dat het museum daarom extra veel digitale alternatieven wilden bieden: “Meer dan ooit hebben kinderen en jongeren immers nood aan wat ontspanning, een moment om al hun zorgen overboord te gooien. “

Met Quiz-o-polis voegt het museum weer iets toe aan het digitale aanbod, volgens Blockx het perfecte antwoord op de verveling die steeds meer toeslaat: “wat werkt er beter om te ontspannen dan experimenten die je moet zien om te geloven en wetenschappelijke weetjes die je doen verwonderen wat er nog allemaal te ontdekken valt? Corona of geen corona, niets kan ons tegenhouden om de volgende generatie ervan te overtuigen dat wetenschap helemaal hét is.”

Opbouw van Quiz-o-polis

De Quiz-o-polis kan gewoon op school gespeeld worden. De makers hebben gepoogd de perfecte balans te vinden tussen kennisvragen (waarmee punten gescoord kunnen worden) en live experimenten waarvan je leerling de uitkomst moet proberen te voorspellen.

Hoe werkt Quiz-o-polis?

Na het boeken van de Quiz-o-polis surf je op het geboekte moment naar het online platform. Hier wordt de quiz live gestreamd, waardoor via het smartboard de hele klas kan meedoen. Mocht je met meerdere klassen gelijktijdig meedoen, dan is het mogelijk de stream op meerdere schermen te projecteren.

De Quiz-o-polis wordt live gestreamd vanuit het Technopolis lab. (Afbeelding: Technopolis)

De teams kunnen elk apart inloggen met hun smartphone of tablet waarna ze een inspirerende naam kunnen kiezen. Daarna kan de strijd beginnen. De tussenstanden die na elke ronde  gedeeld worden zullen met grote ogen gevolgd worden, maar wie komt uiteindelijk als winnaar uit de bus?

Deelname, boeken en informatie

Deelname aan de Quiz-o-polis  duurt ongeveer 40 minuten en kost €240. Voor dit bedrag mag je met maximaal 20 teams van (aanbevolen) drie leerlingen deelnemen.

Indien nodig kunnen meer teams deelnemen. De meerkosten hiervan bedragen € 12 per team. Technopolis raadt aan om groepjes te vormen van drie leerlingen. Boeken kan via de site van Technopolis.

Het klinkt als clickbait, maar Technopolis vraagt het echt: “Je raadt nooit wat er tóen gebeurde…” (Afbeelding: Technopolis)

Quiz-o-polis  is ontworpen voor leerlingen uit de derde graad van het lager en de eerste graad van het secundair onderwijs. De vraagstelling en de experimenten worden aangepast op de leeftijd van de deelnemende leerlingen.