Durf te experimenteren; vooral tijdens de preteachingsmethode

- Jeroen Langendam

Met Science@s'cool kun je thuis wetenschappelijke proefjes uitvoeren. (Foto: Technopolis)

Hoe geef je STEAM-vakken als je bent aangewezen op afstandsonderwijs? Technopolis lanceert Science@s’cool met experimenten die je gewoon vanuit je kot kunt uitvoeren.

Nadat het afstandsonderwijs de eerste weken vooral ging over het herhalen van oude lesstof, verschuift de focus nu naar het aanbieden van nieuwe lesstof. Dat vergt de nodige inspanning van leerkrachten om hun lesplan aan te passen aan de beperkingen die afstandsleren nu eenmaal met zich meebrengt.

Vooral leerkrachten die STEAM-lessen geven staan nu voor een uitdaging. Experimenten en proefjes zijn een veelgebruikt middel om de theorie van exacte vakken tot leven te brengen. Maar daar heb je een lab voor nodig. Dat betekent dat je op zoek moet naar proefjes die leerlingen zelf thuis kunnen uitvoeren.

Technopolis schiet leerkrachten te hulp met een nieuwe reeks experimenten. Dat begon met het @Lockdownlab. Nu opent Technopolis een nieuw kanaal, speciaal voor het onderwijs. Onder de titel Science@s’cool krijgen leerkrachten via Facebook experimenten aangeboden die ze kunnen uitvoeren met wat je “in kot” hebt.

Je kunt je leerlingen natuurlijk het filmpje laten zien, maar beter is het om je voorbeeldrol op te pakken en de experimenten zelf –live- online uit te voeren. Is er een betere manier om de leerling aan te moedigen om met wetenschap aan de gang te gaan?

De experimenten zijn zo opgezet, dat je er ook leerlingen mee aan het werk kunt zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor ongelukken. Ook wanneer er geen witte labjas en beschermingsbril voor handen is, zijn deze experimenten leuk, leerzaam en veilig.

Voorbeeld van proefjes

Sommige proefjes lijken onmogelijk. Want wie had er ooit gedacht dat je een kaars kon laten branden – onder water? Bij een ander experiment wordt een batterij gebruikt om een sponsje uit staalwol in vuur en vlam te zetten. 

Kan een kaars onder water branden? Foto: Technopolis

Met experimenten zoals komt de theorie tot leven. Zorg dat je leerling zich verbaast, zodat hij zelf in de boeken duikt om uit te zoeken hoe dit mogelijk is.