Technopolis lanceert #LockdownLab

- Jeroen Langendam

De Corona-crisis hoeft niet te betekenen dat je het zonder wetenschappelijke experimenten hoeft te stellen. Technopolis lanceert namelijk #LockdownLab

Een bezoekje aan het “doe-centrum” voor wetenschap en technologie in Mechelen is vanwege de Corona-lockdown voorlopig niet mogelijk. Het Technopolis is daarom ook gesloten. Maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van interessante wetenschap.

Technopolis lanceert namelijk het #LockdownLab. Want ook vanuit je eigen kot kun je experimenteren. Gewoon, vanuit je eigen keuken. De mensen van #LockDownLab zetten via de verschillende Facebook , Instagram en TikTok elke dag een paar interessante experimenten online die je gewoon thuis kunt uitvoeren.

#LockdownLab is ideaal voor ouders die niet weten hoe ze hun kroost bezig moeten houden, maar ook een geweldige manier voor leraren wetenschap en techniek die via deze weg de mogelijkheid krijgen om de experimenten onderdeel te maken van de verplichte lesstof. STEAM-onderwijs, maar dan thuis.

Proefjesdatabank #LockdownLab

De proefjesdatabank van #LockdownLab bevatte op het moment van schrijven 80 proefjes. Het is mogelijk om te zoeken op thema’s, chemie en biologie, maar ook onderwerpen als bewustzijn/gezondheid en geestelijke/emotionele proefjes. Nog niet elk thema bevat ook daadwerkelijk proefjes, wat erop lijkt te wijzen dat er nog experimenten zullen worden toegevoegd.

Proefjes variëren van een flessenxylofoon tot een menselijke draaitol, van lopen over vloeistof (ja, écht) tot het lanceren van je eigen raket. Er is zelfs een experiment waarmee je het in je keuken kunt laten rekenen.

De proefjes van #LockdownLab zijn uit te voeren met materialen die in bijna elk huishouden wel voorhanden zijn. Dat beperkt natuurlijk wel de diepgang die bereikt kan worden. Toch zijn de proefjes  uit het #LockdownLab perfect om jonge leerlingen kennis te laten maken met een grote diversiteit aan wetenschappelijke concepten.