STEM Olympiade bekroont 5 gouden winnaars

- David Van Waeyenberghe

De finales van de Vlaamse STEM Olympiades vonden afgelopen zaterdag plaats in het ministerie van onderwijs in Brussel. Vijf leerlingen (drie uit 3e graad lager, twee uit eerste graad secundair) zagen hun knappe resultaat bekroond met een prijs. De organisatie reikte tegelijk twee prijzen uit voor STEM-leerkracht 2022.

De STEM Olympiades zijn uitgegroeid tot een traditie in het Vlaamse onderwijslandschap. Elk jaar kunnen leerlingen uit de derde graad lager (Junior OIympiade) en eerste graad secundair onderwijs tonen hoe ze uitblinken in STEM-vakken (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Liefst 59.111 leerlingen uit 664 Vlaamse scholen namen dit schooljaar deel aan de voorrondes van de Olympiade. De grote finale, voor een keer niet in Technopolis, leverde uiteindelijk vijf winnaars op.

Passie voor STEM

“De Vlaamse (junior) STEM Olympiade is een vaste waarde geworden. Jaar na jaar vinden we steeds meer meisjes, jongens en leerkrachten die staan te popelen om hun passie voor STEM te laten zien”, zegt Rik Hosty, coördinator Vlaamse (junior) STEM Olympiade. “Dat soort enthousiasme hebben we nodig om oplossingen te vinden voor belangrijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Geen wonder dus dat jaar na jaar heel wat bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen maar al te bereid zijn om de Olympiades te ondersteunen.”

Tijdens de finales afgelopen zaterdag namen 66 jongens en meisjes uit de derde graad en 68 uit de eerste graad secundair het tegen elkaar op. Ook tien leerkrachten uit het basisonderwijs en tien uit het secundair kregen de kans om zich met elkaar te meten. De deelnemers moesten een reeks theoretische en praktische proeven tot een goed einde brengen om hun STEM-kennis aan te tonen. Ann Lambrechts, meter van de Olympiade en winnares van de Europese uitvindersprijs, maakte nadien de winnaars bekend.

lees ook

Solvay en CERN ontwikkelen samen STEM-leerprogramma

Gouden winnaars

Bij de junior editie bleken drie deelnemers de beste. Gijs De Munck (Go! Next Methodeschool De Loep in Diepenbeek), Tsui Shu-Ming (VBS Sint-Jansschool in Leuven) en Mathias Van Den Bremt (VBS Sint-Jansschool in Leuven) en Mathias Van Den Bemt (Basisschool ‘t Meivisje in Aalst) kwamen als gouden winnaars uit de bus. In de tweede categorie trokken twee deelnemers aan het langste eind. Yarne Meuris (Sint Ursula Instituut in Sint-Katelijne-Waver) en Zjef De Cooman (H.Hartencollege in Ninove) mogen zich een jaar lang gouden winnaar noemen.

Tim Goossens (VBS in Kontich) kreeg de prijs van STEM-leerkracht 2022 voor het lager onderwijs .De prijs voor STEM-leerkracht 2022 in het secundair ging naar Karel Pollier (Richtpunt Campus Eeklo).

De finalisten mochten een prijzenpakket van 30.000 euro verdelen. Goed voor flink wat STEM-plezier ongetwijfeld.