Vlaanderen schakelt astronauten in om leerlingen te inspireren tot STEM-opleidingen

- Michaël Aussems - 3 min

Vlaanderen wendt zich tot Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne om kinderen warm te maken voor STEM-opleidingen. Dat doen de astronauten onder andere met uitdagingen aan het adres van leerlingen.

Net als in de rest van de wereld heerst er in Vlaanderen een tekort aan sterke STEM-profielen. Dat zijn afgestudeerden met expertise in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. De Vlaamse overheid wil kinderen en jongeren daarom inspireren om een STEM-opleiding te kiezen. Het belang en het potentieel van dergelijke opleidingen blijkt vaak abstract, klinkt het. Dat wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts mee oplossen door STEM aantrekkelijk en tastbaar te maken voor een jong publiek.

Filmpjes met uitdagingen

Belgische Astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout moeten daarbij helpen. De twee astronauten zullen meewerken aan educatief en inspirerend materiaal, zoals filmpkes waarin ze leerlingen uitdagen om bepaalde experimenten uit te voeren. Leerlingen van de lagere school kunnen bijvoorbeeld een maanbasis ontwerpen terwijl scholieren van het secundair onderwijs een eigen satellietje zullen lanceren met een eigen raket. We vermoeden dat het om een suborbitale lancering gaat.

De timing is niet helemaal toevallig. Afgelopen week was de Week van de Ruimtevaart. 30 jaar geleden werd Dirk Frimout aan boord van de Space Shuttle Atlantisch de eerste Belgische astronaut en 20 jaar geleden ging Frank De Winne hem achterna met zijn eerste bezoek aan het ISS.

In de wolken

“In ruimtevaart komen wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde allemaal samen. Bovendien brengt ruimtevaart mensen letterlijk en figuurlijk in de wolken. Het doet dromen. Er is kortom geen beter uithangbord voor STEM”, zegt Weyts. “We beginnen al in de basisschool, want we willen kinderen op jonge leeftijd prikkelen om later te kiezen voor een STEM-richting.”