Twee op drie docenten denkt dat AI tijd zal uitsparen bij administratieve taken

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Shuttterstock

Artificiële Intelligentie (AI) heeft een enorme impact op verschillende sectoren, waaronder het onderwijs. Docenten en onderwijsinstellingen beginnen de voordelen van AI te erkennen, vooral als het gaat om het verminderen van administratieve lasten en het personaliseren van het leren. Een onderzoek van Morning Consult geeft aan dat een grote meerderheid van leerkrachten voordelen ziet in AI.

Een van de belangrijkste voordelen van AI in het onderwijs is de mogelijkheid om docenten te ondersteunen bij hun taken, schrijft ZDNET. Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de opvoeders gelooft dat AI hen tijd kan besparen op administratieve taken. Op die manier kunnen ze meer tijd besteden aan het daadwerkelijk lesgeven en interactie hebben met hun studenten, wat uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs verbetert.

Gepersonaliseerd Leren

AI maakt het mogelijk om het leren te personaliseren voor elke student. Met AI kunnen onderwijsprogramma’s worden aangepast aan de individuele behoeften en capaciteiten van elke student, wat resulteert in een effectievere leerervaring. Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de opvoeders dit ziet als een positief effect van AI. Ondanks de voordelen van AI, is de implementatie ervan in het onderwijs nog steeds een uitdaging.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 32 procent van de opvoeders momenteel AI gebruikt, terwijl 63 procent plant dit binnen een jaar te doen. Toch overweegt vier op vijf van de opvoeders het gebruik van AI in de toekomst, wat wijst op een groeiende acceptatie van deze technologie.

Zorgen en Obstakels

Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook zorgen en obstakels. Er zijn zorgen over academische integriteit, met name in het hoger onderwijs, waar 68 procent van de opvoeders zich zorgen maakt over dit probleem. Daarnaast zijn er obstakels zoals de kosten van AI, de tijd die nodig is voor training, en zorgen over gegevensbescherming. AI heeft volgens de onderzoekers het potentieel om het onderwijs te transformeren.

lees ook

Acco ontwikkelt AI-samenvattingstool

Het kan docenten ondersteunen, het leren personaliseren en de efficiëntie van het onderwijs verbeteren. Hoewel er zorgen en obstakels zijn, is het duidelijk dat de voordelen van AI in het onderwijs de uitdagingen ruimschoots compenseren. Het is aan onderwijsinstellingen om deze technologie te omarmen en te integreren in hun systemen om de voordelen ervan te plukken.