Stand-up comedian Roosje Pertz werkt als ICT-support medewerker aan KUL

- David Van Waeyenberghe

“Het specifieke profiel van een technisch ICT-coördinator spreekt me aan”

ICT is al een tijd geen uitsluitend mannenbastion meer, gelukkig maar. Steeds meer straffe madammen blinken uit in hun vakkennis, die ze dikwijls delen met hun collega’s. Bij Schoolit zetten we graag die toppers in de picture, al hoeven dat uiteraard niet altijd vrouwen te zijn. Maar toch, we hebben er niets op tegen. Zeker niet wanneer het interessante personen zijn zoals Roosje Pertz die haar job combineert met podcasts en stand-up comedy.

“Aha, jij bent één van de weinigen die weet hoe Smartschool echt werkt”, zei Lieven Scheire enkele weken geleden in het tv-programma Scheire en de Schepping. De presentator met een hart voor wetenschap en techniek stelde de vraag aan Roosje Pertz. De comedian werkt als ICT-support medewerker aan de KU Leuven, op de dienst Informatica en Communicatie Technologie van de Groep Wetenschap en Technologie. Daarnaast is Pertz bezig met de opleiding tot ICT-coördinator. Meer dan voldoende redenen voor een aangename babbel, zo leek het ons.

Hotmail-addict

Een carrière in het onderwijs leek in eerste instantie niet weggelegd voor de Leuvense. Tijdens haar studies Germaanse kwam ze nauwelijks in aanraking met technologie. “We kregen pas in tweede kan een e-mailadres van de KUL. Het leefde op dat moment nog niet echt”, aldus Roosje Pertz die nog altijd verknocht is aan haar Hotmail-adres. “Haha, ja dat heb ik al sinds mijn 16 en ik doe dat niet weg. Ik ben eraan gehecht.” Don’t worry, Roosje, wij hebben het onze ook nog.

Foto: Roosje Pertz

Binnen enkele maanden mag Roosje zich officieel ICT-coördinator noemen. Ze volgt sinds dit schooljaar de opleiding via UCLL. De eerste echte kennismaking met ICT kreeg Roosje in Nederland, waar ze in 2005 de opleiding Book & Digital Media volgde. “Dat was best moeilijk, vooral omdat het een jongensomgeving leek. Het leek me in die tijd meer iets voor de technische jongens dan voor een taal-lievend meisje.”

Van de roddels naar het onderwijs

Na haar studies startte Pertz haar professionele loopbaan in de pers, bij TV Familie. Dat blad staat niet bepaald bekend om hoogstaande journalistiek. “Ik was showbizzjournalist, beter gekend als roddeljournalist. Dat wou ik heel graag als kind en ik vind het fijn dat ik het kon doen. Eén jaar heb ik dat gedaan en dat was bijzonder leerrijk. Nadien had ik het wel gezien omdat je er zeer sterk het cyclische hebt, net als in het onderwijs eigenlijk. Bovendien was de redactie ver van huis en waren het lange dagen. Daarom ben ik ermee gestopt.”

Een ICT-coördinator op school heeft een specifiek profiel: die moet alles weten, kunnen en people skills hebben.

Roosje Pertz – comedian en ICT-support medewerker

“Op de duur realiseerde ik me dat het voor de beste work-life-financial balance een job in het onderwijs mij beter zou passen. Zo begon ik les te geven en ging ik vrij snel naar Nederlands voor anderstaligen. Ik gaf les in een centrum voor basiseducatie, aan wat ze nu kortgeschoolde volwassenen noemen. Daar gaf ik NT2, alfabetisering en op de duur ook ICT. Zo kreeg ik op een gegeven moment de vraag om de tabletles te geven. Allemaal goed en wel, maar ik bezat zelf geen tablet. Gelukkig is alles goed verlopen en had ik toch de smaak te pakken.”

ICT-coördinator helpen

Het ICT-verhaal van Roosje is gelijklopend met dat van veel ICT-coördinatoren in de Vlaamse scholen. Eerst voor de klas om nadien, vaak in stapjes, over te schakelen naar ICT. “Op de duur kreeg ik uren om de ICT-coördinator te helpen. Zo groeide mijn vertrouwen en de goesting om dat fulltime te doen. Omdat ik via een omweg tot de ICT kwam, was mijn achterliggende kennis van de hardware niet zo groot. Voor mij was dat toch een lacune.”

Foto: Roosje Pertz

Roosje Pertz draaide een jaar mee in het pedagogische ICT-luik. “Net omdat ik meer technische kennis wou verwerven, bleef ik wat op mijn honger zitten. De opleiding aan de UCLL is ideaal om die kennis bij te werken, al is het best moeilijk. Nu kan ik me meer toeleggen op het technische en dat is ook meteen de reden waarom ik ben overgestapt naar de ICT-supportdienst van de Groep Wetenschap en Technologie.”

Veelzijdigheid van de ICT-coördinator

“Wat ik doe is nog altijd vrij basis hoor. Ik las ergens dat sinds 2016 het aantal mensen die ICT studeren, niet drastisch is gestegen. Dat maakt de weg vrij voor mensen zoals ik, voor zij die interesse hebben en willen leren. Alleen moet je een plaats vinden waar ze het jou willen leren en er de tijd voor hebben. En tijd is iets wat er in het onderwijs geen overvloed aan is. Daarom ben ik heel dankbaar dat ik na mijn sollicitatie aan de slag mocht bij de KUL.”

Nu ze bijna de opleiding ICT-coördinator heeft afgerond en werkt als ICT-support aan de KUL, ligt de weg open voor een carrière binnen de ICT. “Ach, ik heb nog zoveel te leren en ik weet ook niet hoe lang ik er mee zal doorgaan. Ik ben een geïnteresseerd maar vooral nederige ICT’er”, gaat Roosje verder. “Een ICT-coördinator op een school heeft een specifiek profiel. Die moet van alles veel weten, kunnen en people skills hebben.”

‘Levenslang leren’, het mantra van het volwassenenonderwijs, geldt ook voor mij.

Roosje Pertz – comedian en ICT-support medewerker

Niet vervelen in het leven

Media blijft een grote rol spelen in het leven van de Leuvense. Sinds 2018 is ze regelmatig op een podium terug te vinden. Als ‘mc’ en met een eigen stand-up comedy-set. In 2019 nam Michael Van Peel haar zelfs mee op tournee doorheen Vlaanderen. Twee jaar later won Roosje Pertz Comedy Match in Eindhoven. Alsof dat niet genoeg is, maakt ze regelmatig podcasts. KiloCast gaat over haar passie voor eten. Dertigerspraat is dan weer een vrolijke praatbarak samen met Martje Ceulemans.

“Ach, een mens mag zich niet vervelen in het leven, toch? Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf te ontplooien en om te scholen. Het is niet omdat ik veertig ben dat het al gedaan is. Het is zo fijn om bij te leren. ‘Levenslang leren’ is het mantra van het volwassenenonderwijs. Dat geldt voor mij ook. We zullen moeten werken tot we 67,5 jaar zijn. Ik heb nog 27 jaar te gaan, het zou raar zijn om nu stil te vallen. Je kan jezelf altijd heruitvinden. En je kan constant bijleren, zoals die keer toen ik een docking station niet kon aansluiten. Uiteindelijk bleek de kabel omdraaien voldoende. Het zijn kleine dingen, maar je leert wel constant bij.”

lees ook

VICLI bepleit basisuitrusting voor elke ICT-coördinator in Onderwijscommissie

Op het podium

In alle eerlijkheid, wij leerden Roosje Pertz kennen via Scheire en de Schepping. “Ik sta pas aan het begin hé, ik neem niemand kwalijk dat ze mij niet kennen. Het was alleszins een fijne ervaring. Ik liet het op mij afkomen, zoals ik dat met de meeste zaken in mijn leven doe.”

Het ‘we zullen wel zien’-principe trekt Roosje ook door in haar verwachtingen voor haar stand-up comedy-carrière. Een vol sportpaleis, zoals bij Alex Agnew, hoeft niet per se. “Ja, ik laat ook dat gewoon gebeuren. Echt brandende ambitie hebben en hoge doelen stellen, dat hoeft echt niet. Natuurlijk heb ik wel gezonde ambities, maar er zijn zoveel factoren die meespelen en waar je vaak nul controle over hebt.”

Foto: Roosje Pertz

“Misschien ben ik te oud, cynisch en te lang journalist geweest om nog zo te dromen. Ik ben gewoon realist. “Stel dat ik wel die doelen zou stellen, maar dan na vijf jaar moet vaststellen dat het niet zo is gelopen. Dat zou ik erger vinden dan simpelweg de dingen hun gang laten gaan. Ik doe wat ik leuk vind en ik zie wel waar dit mij brengt”, besluit Roosje Pertz.

De podcasts en speeldata van Roosje Pertz kan je hier terugvinden.