Innovation Lab lanceert nieuwe bijscholingsreeks

- David Van Waeyenberghe

Het Innovation Lab organiseert in maart vier bijscholingen over volledig uitgewerkte STEM-projecten. Die projecten kunnen worden uitgevoerd op school, door de eigen leerkrachten. De bijscholingen vinden plaats in Heverlee, Gent en Brugge.

Het Innovation Lab is een initiatief van KU Leuven, in samenwerking met iSTEM inkleuren. Het lab en de projecten zijn bedoeld voor alle leerlingen uit wetenschappelijke richtingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs (ASO en TSO). Die ‘ingenieurs en wetenschappers van de toekomst’ experimenteren in de projecten zelf. Ze gaan tegelijk aan de slag met thema’s zoals energie(opslag), veiligheid en gezondheid. De leerlingen bouwen zelf systemen en passen concepten toe uit de lessen wiskunde en wetenschappen.

Bijscholingen

Om leerkrachten warm te maken voor de verschillende projecten, organiseren KU Leuven en iSTEM inkleuren een reeks bijscholingen. “We willen niet alleen de leerkracht, maar de hele school, enthousiasmeren om nog dit jaar een project te doen met één of meerdere klassen”, aldus Anneke de Cocq van KU Leuven.  “Tijden de projecten leggen de leerlingen de link tussen het aanpakken van maatschappelijke problemen en hun leerstof op school.”

Door zelf te experimenteren en aan de slag te gaan rond verschillende thema’s, leren de deelnemers problemen op te lossen door verschillende disciplines en vakoverschrijdende kennis. “De leerlingen ontdekken hoe het voelt om wetenschapper en ingenieur te zijn door op zoek te gaan naar oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst”, staat er te lezen op de website van Innovation Lab.

Praktisch

De vier bijscholingen vinden plaats in maart. Het project ‘Ooggestuurde interface’ handelt rond technologie in de gezondheidszorg. Thema ‘Bevende bruggen en trillende torens’ geeft inzicht op het trillingsgedrag van constructies. Het derde thema ‘Katapult’ laat leerlingen zien hoe iedereen op een betaalbare, milieuvriendelijke manier kan genieten van moderne technologieën.

lees ook

Festivalgame moet jongeren overtuigen voor STEM te kiezen

De sessies vinden plaats op:

  • Woensdag 6 maart (9u tot 16u) in Heverlee: Ooggestuurde interface
  • Woensdag 13 maart (14u tot 17u) in Gent: Bevende bruggen en trillende torens
  • Woensdag 20 maart (12u30 tot 16u) in Heverlee: Katapult
  • Donderdag 21 maart (12u3O tot 16u) in Brugge: Katapult

Inschrijven voor de (gratis) bijscholing kan via deze link.