Raspberry komt met eigen micro-controller

- Jeroen Langendam

Afb: Raspberry Foundation

Vorige modellen van Raspberry draaiden op een microcontroller van derden. De Raspberry Pi Pico heeft een zelf-ontwikkelde micro-controller.

Over de Raspberry Pi is, ook hier, al vaak geschreven. Dit stukje ongelofelijk goedkoop stukje technologie is perfect om mee te experimenteren. Niet alleen thuis, maar ook op school. Raspberry is echter niet de enige speler op de markt. Ook Radxa doet, onder andere met de Rock Pi 4C, een poging het onderwijs voor zich te winnen. Die eerste poging was nobel, maar door de iets mindere prestaties (en een hogere prijs) niet heel kansrijk.

Raspberry reageert op de toegenomen concurrentie met een nieuwe microcontroller die minder dan 4 dollar moet gaan kosten. De Raspberry Pi Pico is kleiner dan de Raspberry Pi modellen die we tot nu toe kennen en zou uitermate geschikt zijn voor opdrachten waarin machine learning een belangrijke rol speelt.

Eigen chip

Alsof de introductie van machine learning in het secundair onderwijs nog niet genoeg is, heeft de Raspberry Foundation met het nieuwe model Pi nóg een primeur. De nieuwe budget controller is namelijk de eerste die draait op een chip die door de Raspberry Pi Foundation zelf ontwikkeld is.

Specificaties

De specificaties van de Raspberry Pi Pico zijn als volgt:

  • Dual-core Arm Cortex-M0+ @ 133MHz
  • 264KB (!) RAM
  • Ondersteuning voor maximaal  16MB off-chip Flash memory via een QSPI bus
  • DMA controller
  • 30 GPIO pins, waarvan 4 kunnen dienen als analoge input
  • 2 × UARTs, 2 × SPI controllers, en 2 × I2C controllers
  • 16 × PWM kanalen
  • 8 × Raspberry Pi Programmable I/O (PIO) state machines
  • USB mass-storage boot mode, met  UF2 ondersteuning, wat drag-and-drop programmeren mogelijk maakt (zoals Scratch en Stencyl).

De oplettende lezer zal direct opmerken dat de geheugenomvang van de Raspberry Pi Pico beperkt is. 264kb RAM roept herinneringen op aan de tijd van 8” floppy disks. Zelfs de maximale RAM van 16MB valt in het niet vergeleken met de Raspberry Pi 4 (vanaf 1GB), de Rock Pi 4C (standaard 4GB) of de VIM3L (2GB).

Ondanks de beperkte RAM lijkt de nieuwe chip succes te gaan boeken, want er zijn al samenwerkingen opgezet met partijen zoals Arduino, Adafruit en Pimoroni. Een afzetmarkt voor de eerste microprocessor van de Raspberry Foundation lijkt dus verzekerd.