Raspberry Pi 4 krijgt serieuze concurrent

- Jeroen Langendam

De VIM3L van Kadas is een serieuze concurrent voor de Raspberry Pi 4.

Het bedrijf Kadas gaat met de introductie van de VIM3L de concurrentiestrijd aan met de Raspberry Pi 4. Belangrijkste troefkaart: Android 9 ondersteuning.

De Raspberry Pi 4 is een krachtig, maar goedkoop stukje techniek, dat ook nog eens redelijk robuust is. Dat maakt de Raspberry Pi 4 tot een goed stuk lesmateriaal, waarmee je klassikaal een hoop leuke en leerzame projecten kunt uitvoeren. Zo beschreven we al projecten waarbij leerlingen een thermometer maken die via LED-verlichting de temperatuur aangeven, een project waarbij er een muziekje afgespeeld wordt wanneer er iemand voorbij loopt en zelfs een project om geluid te meten, zodat je kunt bepalen waar dit het hardste klinkt.

Raspberry Pi 4 krijgt serieuze concurrentie

De Raspberry is echter niet de enige meer op het schoolplein, want Kadas heeft onlangs een alternatief moederbordje op de markt gebracht, de VIM3L.

Hoewel de VIM3L duidelijk op hetzelfde marktsegment mikt, is dit ontwikkelbordje met een prijs van $59,99 iets duurder. Het prijsverschil is echter beperkt, helemaal aangezien de VIM3L ook ondersteuning biedt voor Android 9. Daardoor zijn de ontwikkelmogelijkheden wat groter dan bij de Pi 4.

VIM3L specificaties

De ruggengraat van de VIM3L is de Amlogic S905D3 processor, met 2GB aan RAM. Voor de communicatie met andere devices biedt dit moederbord een WiFi-antenne en Bluetooth mogelijkheden. Verder biedt de VIM3L een USB-3 en USB-2 poort, alsmede een C-poort met power delivery en ondersteuning voor USB2. Een volledig overzicht van de specs van de VIM3L is te vinden op de site van Kadas.

De VIM3L is dus weliswaar iets duurder dan de Pi 4, maar biedt een minstens zo goede prijs/kwaliteitsverhouding.