Radxa Rock Pi 4c wil strijd aangaan met Raspberry Pi 4

- Jeroen Langendam

Radxa introduceert de Rock Pi 4C, een singleboard computer. Hiermee vist het bedrijf in dezelfde vijver als de Raspberry Pi 4. Het is echter de vraag of Raspberry zich zorgen maakt.

Nadat Kadas eerder de strijd met de Raspberry Pi 4 al aanging, krijgt Raspberry nu ook vanuit een andere kant concurrentie. Het bedrijf Radxa komt met een singleboard computer die vergelijkbaar is met de Raspberry Pi4.

De Rock Pi 4C singleboard computer zal vanaf eind oktober verkocht worden. De processor is gebaseerd op de 4B van vorig jaar. De belangrijkste toevoeging is dat de 4C het gebruik van twee beeldschermen ondersteunt, één 4K monitor en één monitor met 1440p-resolutie, waarbij beide 60 Hz draaien.

Volgens Radxa moet haar nieuwe Rock Pi 4C vooral game-projecten aanspreken. De vraag is echter of dat gaat lukken. Hun processor kan low-end games redelijk goed aan, maar spellen in het topsegment vereisen meer rekenkracht. Voor het onderwijs zou deze singleboard computer een goede optie zijn, want de processor heeft voldoende rekenkracht voor de meeste schoolprojecten.

4GB geheugen standaard

De Rock Pi 4C heeft standaard 4GB geheugen, evenveel als de duurdere Raspberry Pi 4. Verder is de Rock Pi 4C uitgerust met ondersteuning voor 802.11ac wifi (Wifi 5), Bluetooth 5 en twee USB 3.0-poorten.

De Rock Pi 4C zal naar verwachting rond de 75 dollar kosten, wat duurder is dan de prijs van de Raspberry Pi 4. Alles bij elkaar biedt de Rock Pi 4C van Radxa redelijke prestaties, maar slaagt deze hardware er niet in de prestaties van de Raspberry Pi4 te evenaren. Dat de Rock Pi 4C ook nog eens duurder is dan de Raspberry doet de balans doorslaan in het nadeel van de Rock Pi 4C.