Deze nieuwe Fortis-toestellen van HP zijn klaar voor het onderwijs

- Ilene Langen

Niet van de bank, maar wel van HP: de nieuwe robuuste Fortis-toestellen staan klaar voor het onderwijs. Met prijzen die starten vanaf 349 euro, kom je al een heel eind met het Digisprong-budget.

HP lanceert een heel arsenaal aan nieuwe toestellen. Dankzij hun robuust design kunnen ze optimaal gebruikt worden in het onderwijs en ook de prijs valt goed mee.

Sterk vanbuiten

De nieuwe Fortis-toestellen van HP zijn voorzien van een extra stevige buitenkant, wat ze voornamelijk geschikt maakt voor het basisonderwijs. Leerlingen kunnen iets morsen of hun toestel laten vallen, de laptop blijft overeind dankzij zijn verstevigde kader, versterkte poorten en metalen bescherming van de batterij. HP voegt zelfs textuur toe aan het oppervlak, zodat kinderhanden hun grip niet snel verliezen.

De toetsen van het toetsenbord kunnen bovendien niet zo makkelijk verwijderd worden (en kinderen kunnen dus niet zo snel gaan prullen). Daarnaast zijn de toestellen zo ontworpen dat je ze met gewone huishoudproducten kan afvegen.

Mooi vanbinnen

De HP Fortis G10 Chromebook is met zijn 14-inch scherm het goedkoopste toestel. Voor 349 euro heb je deze al in huis. Je kan kiezen tussen een 1366 x 768 of 1920 x 1080 Full HD-scherm – al dan niet als touchscreen – én tussen een aantal Intel Celeron- en Pentium-processoren.

HP-Fortis-G10
Bron: HP

Daarnaast biedt de Chromebook tot 8GB RAM en 128GB eMMC-opslag, WiFi6-ondersteuning – 4G LTE is optioneel – en een Titan C-beveiligingssleutel van Google. Net zoals de Lenovo 10w krijg je één USB-C-poort meegeleverd, maar wel twee USB-A-poorten, een HDMI-aansluiting, een microSD-kaartlezer en aansluiting voor een microfoon of hoofdtelefoon.

Kleinere versie

Heb je liever een kleiner 11-inch scherm? Dan kan je ook kiezen voor de HP Fortis 11-inch G9 Q Chromebook. In plaats van een Intel-processor, vind je vanbinnen een Qualcomm Snapdragon 7c met een WiFi5-modem, 4 of 8 GB RAM en 32 of 64 GB eMMC-opslag. Ook de 4G LTE-ondersteuning is optioneel bij deze Chromebook.

Windows-toestellen

Verder zet HP in op Windows-laptops dankzij de HP Probook Fortis G9 en G10 met een 14-inch scherm. De specificaties van beide toestellen blijven over het algemeen gelijk, enkel de processoren verschillen. De Probook Fortis 14 G9 wordt aangeleverd met een selectie van Intel Celeron en Pentium-processoren die Windows 11 SE draaien, terwijl de G10 over Intel Core i3 en i5-chips van de 12de generatie beschikt. Op deze laptop kan je de standaardversie van Windows 11 gebruiken.

Beide toestellen hebben tot 8GB RAM en 64GB eMMC-opslag aan boord, naast een M.2 SSD van 126GB of 256GB.

HP-Probook-Fortis-G9
Bron: HP

De G9 kan je nu al aanschaffen voor 369 euro, de G10 wordt pas in mei verwacht.

lees ook

De nieuwe Surface Laptop SE van Microsoft in competitie met Chromebooks

Twee voor de prijs van één

Tot slot voorziet HP nog twee robuuste 2-in-1-toestellen voor het onderwijs: de HP Pro x360 Fortis G9 en G10 met een 11-inch scherm. Net zoals de Probooks worden de toestellen aangedreven door respectievelijk Intel Celeron en Pentium-processoren en Windows 11 SE, of Core i3 en i5-chips met standaard Windows 11 inbegrepen. Als extraatje kan je deze toestellen wel met een stylus gebruiken én kiezen voor een 5MP-camera achteraan.

HP-Pro-x360-Fortis-G9
Bron: HP

De HP Pro x360 Fortis G9 kan je nu al aanschaffen voor 399 euro. Op de G10 is het net zoals bij de Probook wachten tot de lente komt.

lees ook

Laptopfabrikanten omarmen Chromebook-concurrent Windows SE