HP’s nieuwe ProBook x360 EE en vernieuwde Chromebook moeten leerlingen overtuigen

- Michaël Aussems

HP verfrist zijn ProBook x360 met nieuwe processors maar verandert verder weinig aan het educatiegerichte toestel.

HP lanceert de ProBook x360 11 G7 Education Edition. Dat toestel ziet er langs buiten identiek uit aan zijn voorganger. Het binnenwerk verandert wel. HP voert de Intel Core i3-10110Y af ten voordele van een handvol nieuwe opties. Voortaan kan je kiezen uit een Intel Celeron N5100 of N4500 en een Intrel Pentium Silver N6000. De cpu’s moeten meer pk’s leveren als de vorige erg lichte chip. Hoewel die het Core i3-label droeg, ging het immers om een ‘Y’ versie die je misschien beter kent als de Core m-processors van weleer. We zouden echter een praktijktest afwachten om te zien of dat wel klopt.

MIL-tests

Naar goede gewoonte doorstond  de laptop de MIL-STD 810H-tests wat wil zeggen dat het toestel tegen een stootje kan. Het aanraakscherm geniet extra bescherming met Gorilla Glass. HP laat je verder de keuze tussen 64, 128 of 256 GB aan SSD-opslag en 4 GB of 8 GB aan RAM. Twee USB-C-poorten tekenen present, net als HDMI en ethernet.

De Probook x360 EE heeft zoals de naam suggereert een omklapbaar scherm. Dat meet 11,6 inch en heeft een maximale resolutie van 768 pixels. HP geeft je de keuze uit een IPS-paneel of een TN-paneel. Die laatste technologie druk de prijs maar staat synoniem voor vreselijke kijkhoeken, waardoor we de optie zouden afraden.

Chromebook

HP introduceert tegelijkertijd ook twee Chromebooks. Met de 11,6 inch Chromebook 11 G9 Education Edition voorziet HP twee smaakjes. Het toestel is verkrijgbaar met een klassieke Intel Celeron N4500 of N5100 langs de ene kant, en een lichtere ARM-gebaseerde MediaTek-chip langs de andere. De Intel-variant heeft meer pk’s, maar de MediaTek-versie houdt het in principe langer uit op één batterijlading.

HP rust de dingen verder uit met twee USB-C en twee USB-A-poorten in een robuust chassis. Op de cpu na hebben de toestellen erg gelijkaardige specificaties. Zo telt het scherm maar een resolutie van 768p en dus geen full HD en is de helderheid beperkt tot 220 nits. Je kan kiezen tussen 32 GB of 64 GB eMMC-opslag en 4 GB tot 8 GB aan RAM.

Alle toestellen moeten vanaf maart beschikbaar zijn voor een nog onbekende adviesprijs.