Windows 11 SE enkel voorgeïnstalleerd verkrijgbaar

- Ilene Langen

Tijdens het Reimagine-event van Microsoft werd Windows 11 SE voor het onderwijs aangekondigd, om de concurrentie met Chrome OS aan te gaan. Toch komt er nu een grote beperking van het nieuwe besturingssysteem aan het licht.

Vorige week kondigde Microsoft de komst van Windows 11 SE aan speciaal voor het onderwijs, om te kunnen concurreren met Chrome OS. In een FAQ-document legt de gigant uitgebreid uit hoe je het nieuwe besturingssysteem kan aanschaffen en hoe je het moet beheren.

Alleen voor onderwijsinstellingen

Verder laat Microsoft weten dat Windows 11 SE niet direct bedoeld is voor consumenten, maar op onderwijsinstellingen is gericht. Zij kunnen de systemen vanuit de cloud beheren en hebben de restricties die het systeem bezit nodig. Het besturingssysteem zal dus niet los verkocht worden zoals Windows 11 Home en Pro.

Voorgeïnstalleerde versie

Indien je toch een nieuw Windows 11 SE-toestel aankoopt en het na je studies als persoonlijke laptop wil gebruiken, dien je een nieuwe Windowslicentie aan te kopen. Deze versie kan je installeren op het toestel nadat je Windows 11 SE verwijderd hebt.

Daarna kan je echter nooit meer terug naar de SE-versie. Het nieuwe besturingssysteem zal namelijk enkel voorgeïnstalleerd te verkrijgen zijn op bepaalde budgetlaptops. De meeste toestellen zullen begin 2022 op de markt verschijnen.


Lees ook: De nieuwe Surface Laptop SE van Microsoft in competitie met Chromebooks – Schoolit