Microsoft kondigt Windows 11 SE aan voor het onderwijs

- Ilene Langen

Tijdens het Reimagine-event van Microsoft heeft de gigant een nieuwe versie van Windows 11 aangekondigd, speciaal voor het onderwijs. Windows 11 SE zal enkel toegankelijk zijn op budgetlaptops voor leerlingen uit de lagere en de middenschool.

Om de concurrentie met Chromebooks aan te gaan, biedt Microsoft een nieuwe versie van Windows 11 voor het onderwijs: Windows 11 SE. Leerlingen uit de lagere en middenschool zullen het besturingssysteem enkel kunnen gebruiken op budgetlaptops speciaal voorzien voor educatief gebruik.

Apps van derden

Windows 11 SE doet sterk denken aan het geannuleerde Windows 10X. Het nieuwe besturingssysteem zal enkel beschikbaar zijn op nieuwe, laaggeprijsde toestellen voor het onderwijs. Hoewel Windows 11 SE geoptimaliseerd werd voor Microsoft Edge, Office en de clouddiensten van Microsoft, kan je er ook andere toepassingen op gebruiken.

Win11SE-start
Bron: Microsoft

“Windows 11 SE ondersteunt ook apps van derden, omdat we scholen de keuze willen laten in wat voor hen het best werkt”, zegt Paige Johnson, hoofd bij het marketingteam van Microsoft Education. Administrators kunnen de toestellen vanop afstand beheren en kiezen welke apps geïnstalleerd worden.

Enkel Chrome en Zoom

Je zal echter wel geen Microsoft Store op het nieuwe besturingssysteem kunnen vinden. Microsoft voorziet een lijst van goedgekeurde apps waaruit beheerders hun keuze kunnen maken. Op dit moment bestaat die lijst enkel nog maar uit Chrome en Zoom.

Weinig aanpassingen

De meeste functies van Windows 11 SE lijken sterk op die van het gewone besturingssysteem. Microsoft werkte wel samen met onderwijsprofessionals en studenten om kleine aanpassingen te doen. Dat heeft ertoe geleid dat apps voor educatief gebruik altijd het volledige scherm innemen wanneer je ze opent, én dat je toepassingen naast elkaar kunt gebruiken op je scherm.

w11SE-split
Bron: Microsoft

De Widgets zijn ook verwijderd, gezien ze voor de nodige afleiding zorgen. Microsoft Edge zal bovendien Chrome-extensies kunnen installeren, waarmee Microsoft een toegeving doet voor scholen die gewoonlijk met Chrome OS te werken.


Lees ook: Boost je taalvaardigheden dankzij deze handige browserextensies – Schoolit


Ook offline gebruiken

Standaard zullen documenten opgeslagen worden op OneDrive zodat niets verloren gaat, én krijgen studenten ondersteuning om hun laptop offline buiten de klas te kunnen gebruiken. Verder wordt ook de tweede versie van Teams of OneNote verwijderd in Windows 11 SE, die nu standaard verscheen na de installatie van Windows 11.

Welke toestellen?

De budgetlaptops waarop het besturingssysteem in de komende maanden zal uitrollen, zijn deze van partners Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo en Positivo. Daarnaast biedt Microsoft zijn eigen, nieuwe Surface Laptop SE aan.

Makkelijk in te stellen

Om de concurrentie met Chrome OS aan te gaan, zorgt Microsoft ervoor dat deze laptops meteen en makkelijk in te stellen zijn dankzij Microsoft Intune. Op die manier kunnen ICT-coördinatoren de toestellen voorzien met een simpel backend-managementsysteem.

Bovendien worden apps als Teams, Office, OneNote, Minecraft for Education en FIipgrid in Windows 11 SE gebundeld zodat administratoren deze niet apart moeten installeren. Studenten kunnen dus gewoon hun laptop openklappen en starten met werken in de cloud of offline.

De toestellen zullen vermoedelijk begin 2022 beschikbaar zijn.