Nieuwigheden voor Chromebooks in de hybride leeromgeving

- Ilene Langen

Steeds meer leerlingen kunnen dankzij de Digisprong hun Chromebooks ook mee naar huis nemen. Daarom lanceert Google enkele nieuwigheden die het gebruik van de toestellen zullen vergemakkelijken in een hybride leeromgeving.

Wanneer je hybride werkt of studeert, heb je een handig toestel nodig. Google lanceert daarom enkele updates die het gebruik van Chromebooks vergemakkelijken.

Pincode

Sinds augustus kan je namelijk met een pincode inloggen op je toestel. Op die manier moeten leerlingen, maar ook leerkrachten, geen lange wachtwoorden meer onthouden. Een code van zes cijfers is al genoeg om toegang te krijgen.

Deze functie zal standaard ingesteld worden op nieuwe toestellen. Administratoren krijgen echter nog wel de kans om de optie uit te schakelen.

Bron: Google

Puntscannen

Daarnaast bevatten Chromebooks bepaalde toegankelijkheidsfuncties, waaronder ook live ondertiteling van video’s en audioberichten (Live Caption). Vorige maand voegde Google puntscannen toe aan de basisnavigatiefunctie.

Dankzij basisnavigatie – of Switch Access – kan je een intern of extern toetsenbord gebruiken om je cursor te controleren. Via puntscannen kan je eender welk punt op een scherm selecteren om te tikken, te swipen of te zoomen. Verticale en horizontale lijnen bewegen over het scherm zodat je de juiste coördinaten op je scherm kan kiezen.

Vergrootglas

Verder kan je met je Chromebook het volledige scherm vergroten of maar een deel van je scherm. Vanaf nu heb je ook de optie om je muis in het midden van het scherm te laten rusten terwijl je over het scherm beweegt met de toetsen.

Bron: Google

ChromeVox

Studenten of leerkrachten met een visuele beperking kunnen gebruik maken van de ingebouwde schermlezer: ChromeVox. Google lanceert hier nieuwe tutorials voor, die automatisch als pop-up verschijnen wanneer je ChromeVox activeert. Tijdens interactieve lesjes leer je de juiste toetsen gebruiken om door het Chrome-besturingssysteem te navigeren.

Google biedt zelfs een kleine virtuele praktijkruimte aan waarin je kan leren zonder werkelijk iets fout te doen. De tutorial is ook beschikbaar voor touch-toestellen.


Lees ook: Chrome OS krijgt een recordertool om je scherm op te nemen – Schoolit