Sommige Chromebooks bieden nu tot 9 jaar updates aan

- Cédric Van Loon

Wie vandaag een Chromebook koopt, moet rekening houden met de duur van de ondersteuning door de fabrikant en Google. Van zodra je geen Chrome OS-updates meer ontvangt, loopt je toestel heel wat risico. Gelukkig worden de termijnen steeds langer en zijn de eerste toestellen beschikbaar met tot 9 jaar aan Chrome OS-updates.

Het moeilijke bij de aankoop van de Chromebook is het bepalen hoelang het toestel nog Chrome OS-updates blijft ontvangen. Elk toestel krijgt een deadline mee, maar die geldt niet vanaf dat je het toestel aankoopt. Die deadline begint te lopen van zodra het toestel op de markt beschikbaar is.

Koop je een Chromebook die al twee jaar op de markt is aan een goedkopere prijs? Dan zal dit toestel veel sneller stoppen met updaten. Wie zeker wil zijn hoelang elk toestel nog updates mag ontvangen, kan hier terecht voor een uitgebreide lijst.

Stelselmatige evolutie

Bij de eerste Chromebooks garandeerde Google amper vier jaar aan Chrome OS-updates. Sindsdien heeft de zoekgigant die termijn stelselmatig verhoogd, maar die verhoging geldt enkel voor nieuwe toestellen die tijdens de verlenging op de markt komen. Nu verschijnen de eerste Chromebooks op de markt met tot bijna 9 jaar aan Chrome OS-updates.

Het gaat meer specifiek om de HP Pro C645 Chromebook Enterprise en Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook Enterprise. Beide toestellen krijgen nog tot zeker juni 2029 updates volgens de Chrome Auto Update Expiration policy van Google. Beide Chromebook zijn een van de eerste met een AMD Ryzen-chip aan boord en werden vorige maand gelanceerd. In totaal komt dit neer op iets meer dan 8,5 jaar aan Chrome OS-updates, maar Google staat erom bekend dat het een paar maanden na deze deadline nog updates uitrolt tot het echt stopt.

Chrome lostrekken van Chrome OS

Hoe langer een Chromebook recht heeft op Chrome OS-updates, hoe interessanter het voor scholen wordt om refurbished toestellen aan te kopen of andere budgetvriendelijke alternatieven met oudere toestellen. Dat neemt niet weg dat je bij elk toestel altijd moet kijken hoelang je op updates kan rekenen voordat de Chromebook praktisch onbruikbaar wordt.

Google werkt potentieel wel aan een oplossing om oude Chromebooks toch veilig actief te houden. Intern sleutelt het aan een versie van Chrome OS waarbij het de Chrome webbrowser lostrekt van het besturingssysteem. Zo kan de webbrowser nog steeds updates ontvangen, zonder dat Chrome OS er nog krijgt. Het is niet 100 procent veilig, maar veel veiliger dan volledig afhankelijk te zijn van Chrome OS.

Tip: Google trekt Chrome los van Chrome OS, wat belangrijk is