YouTube test AI-quiz in educatieve video’s

- David Van Waeyenberghe

YouTube is gestart met een experiment rond korte, door AI-gegenereerde quizjes in educatieve video’s. Het videoplatform maakte bekend dat de test in eerste instantie is uitgerold naar een beperkt aantal gebruikers dat ‘enkele’ educatieve filmpjes bekijkt. De quizfunctie is alleen beschikbaar bij enkele video’s met Engelstalige inhoud.

YouTube experimenteert wel vaker, weet TechCrunch. Niet alle proefjes halen ook effectief het platform. In dit geval is het afwachten hoeveel mensen, zeker wanneer ze niet meer op school zitten, zin hebben in een quiz terwijl ze door video’s scrollen. Wat wel zeker is, dat is dat YouTube een geliefd kanaal is om bepaalde zaken aan te leren. Voorbeelden genoeg, en ongetwijfeld heb je zelf ook al opgezocht hoe je pakweg een bankje in elkaar steekt of een fietsband vervangt.

Educatieve kanalen

YouTube telt heel wat educatieve kanalen, in alle talen en rond uiteenlopende onderwerpen. Het platform zet in om educatie, onder andere door samenwerkingen met universiteiten en educatieve verstrekkers. Leerkrachten zijn vertrouwd met het medium om educatieve leerinhouden te ontdekken, te maken en te delen met de leerlingen. Voor wie echt meer wil weten over een bepaald onderwerp, kan een AI-gegenereerde quiz dus een meerwaarde zijn.   

lees ook

Leer ‘samenwerken zoals Googlers doen’ op YouTube

Onlangs voerde YouTube test uit voor het blokkeren van reclameboodschappen met drie waarschuwingen. Premiumgebruikers konden dan weer een testje doen met de nieuwe schermvergrendelingsfunctie. Die moet ervoor zorgen dat gebruikers die per ongeluk het scherm aanraken, toch zorgeloos van hun gekozen video kunnen blijven genieten.