Vlaamse Minecraft community breidt uit

- David Van Waeyenberghe

MInT, de Vlaamse Minecraft community, is sinds de opstart in juni flink gegroeid. Schrik dus niet wanneer je het logo van de groep de komende tijd regelmatig zal tegenkomen. “We geloven in ‘the power of play’ en merken dat steeds meer leerkrachten ook die omslag maken”, aldus bezieler Luk Van den Bossche.

We maken een klein sprongetje terug, naar net voor de zomervakantie. Luk Van den Bossche, al jaren bezig met serious gaming en uiteraard ook Minecraft, richt samen met enkele gelijkgestemden MInT op. Dat staat voor Minecraft Innovative Teachers en brengt naast leerkrachten ook andere spelers uit het (Vlaamse) onderwijsveld samen. De groep is klaar om, na maanden van brainstormen, andere leerkrachten te ondersteunen, onder andere door leerlijnen uit te werken.

365-omgeving

Wie komende vrijdag naar de hackaton van de Broeders van Liefde in Zavemtem trekt, zal daar ongetwijfeld de leden van MInT tegen het lijf lopen. “Naast de hackaton zullen we aanwezig zijn om verschillende onderwijsevents zoals beurzen, ict-dagen, SETT, enzovoort”, gaat Luk Van de Bossche verder. “Er hangt ook een samenwerking met uitgeverij Vanin in de lucht. Ons kerndoel blijft ongewijzigd: Minecraft Education als leeromgeving op de kaart zetten.”

Luk Van den Bossche (midden) bij enkele Minecraft-gekke leerlingen

De naar eigen zeggen ‘Minecraft-gekke leerkrachten vonden in Edu-Tech een partner voor hun 365-omgeving. Teams is hun centrale communicatiehub, omdat de leden verspreid zijn over heel Vlaanderen. Samen hebben de MInT-leden de voorbije maanden deze doelen vastgesteld:

  • Professionaliseren: net omdat ze geloven in ‘the power of play’ en Minecraft Education als leeromgeving, zetten ze zich in om leerkrachten en leerlingen de nodige basis te geven
  • Werelden: MInT biedt Minecraft Education werelden aan in het Nederlands. Die zijn direct inzetbaar in de klas. Binnenkort zullen in de online winkel ook unieke, zelfgemaakte werelden te koop zijn
  • Ondersteuning: de leden denken samen met leerkrachten na hoe Minecraft Education kan worden ingezet bij het uitwerken van grote en kleine projecten

Passie voor Minecraft Education

De MInT-leden zijn stuk voor stuk onderwijsprofessionals of ICT-coördinatoren, zowel uit het lager als secundair onderwijs. “We hebben onze passie voor Minecraft Education gemeen, net als de overtuiging dat dit een leeromgeving is die heel wat inzichten kan visualiseren en verduidelijken”, gaat Luk Van den Bossche verder. “Wie nog een stap verder wil gaan, kan deelnemen aan de jaarlijkse Tech Classes om zo een worldbuilder en Minecraft hacker te worden.”

lees ook

‘Minecraft zit vandaag al in de wereld van de kinderen. Koppel daar iets educatief aan.’ – Luk Van den Bossche

Dat Minecraft al in de leefwereld van heel wat leerlingen zit, is een ideale basis om van start te gaan. “Daarnaast is het ook gewoon fun om in die werelden bezig te zijn. Op onze website krijgen leerkrachten en ICT-coördinatoren tips en handleidingen om met Minecraft Education aan de slag te gaan. Uiteraard hopen we dat de community nog meer groeit. Daarom nodig ik graag iedereen met interesse in Minecraft uit om lid te worden”, besluit Luk Van den Bossche.