Minecraft: Bedrock Edition beschikbaar op Chromebooks 

- David Van Waeyenberghe

Microsoft heeft een ‘early access’-versie van Minecraft: Bedrock Edition gelanceerd voor ChromeOS. Om de game te kunnen installeren, moet de Chromebook wel aan een aantal minimumvereisten voldoen.  

Minecraft for Education is al enkele jaren beschikbaar voor Chromebooks, maar gebruikers hadden een schoollicentie of Office 365 Education-licentie nodig. Nu heeft ontwikkelaar Mojang, dat eigendom is van Microsoft, een early access-versie van Minecraft: Bedrock Edition beschikbaar gemaakt voor ChromeOS. De game draait op het besturingssysteem dankzij de Androidondersteuning. De gamers kunnen cross-device met andere spelen, hebben toegang tot de marketplace en krijgen ondersteuning voor gamen op Realms.  

Testfase 

In een blogpost gaf Mojang meer uitleg bij de vroege release. Het gaat volgens de ontwikkelaar om een testfase. “Nog niet elke Google Chromebookgebruiker zal nu al de toepassing kunnen gebruiken. Early access betekent dat we op dit moment alleen geselecteerde Chromebooks met minimumvereisten de kans geven om Minecraft te kopen. Via de Google Play Store kunnen gebruikers nagaan of hun toestel geschikt om nu al Minecraft te installeren.” 

Volgens Mojang is er een logische verklaring waarom er voor een early access is gekozen. “We willen de prestaties van het spel kunnen testen voor we het beschikbaar maken voor meer spelers.  Het is uiteraard niet zo dat we bepaalde gebruikers willen voor trekken. Dit is een logische stap om de implementatie zo vlot mogelijk te laten verlopen”, klinkt het bij Mojang. 

Compatibele Chromebook voldoende 

Los van de Education-uitgave was het nu al mogelijk voor Chromebookgebruikers om Minecraft te spelen. Alleen moest de gebruiker voor de Java-versie Linus-apps installeren en een reeks stappen uitvoeren voor hij aan de slag kon. En zelfs dan was een uiterst performante Chromebook nodig om aan alle vereisten te voldoen. Bij Minecraft: Bedrock Edition vallen de meeste van die voorwaarden weg en zal de game draaien op elke compatibele Chromebook.  

lees ook

Icha lanceert lessenreeks Spaans via Minecraft

Wanneer die volledige release er komt, heeft Mojang nog niet gecommuniceerd. Het ontwikkelaarsteam zal de komende weken gebruiken om bugs uit het programma te halen zodat er geen Ender draken dansend in de lucht te zien zijn, om maar één voorbeeld te geven. De uitbreiding van Minecraft komt trouwens op een moment dat Microsoft probeert om regelgevers aan hun kant te krijgen naar aanleiding van de geplande overname van Activision Blizzard.