Vlaamse Minecraft community krijgt vorm

- David Van Waeyenberghe

Vlaamse leerkrachten en andere spelers uit het onderwijsveld die het populaire spel Minecraft gebruiken, verenigen zich in een heuse community. Het streefdoel is om na de zomervakantie effectief van start te gaan.

Schoolit schreef er al vaker over en ongetwijfeld zag je het thema ook in school passeren: lesgeven op basis of met games is aan een stevige opmars bezig. Game-based learning en gamification zijn twee vaak gehoorde begrippen. Eén van de populairste games, wellicht hét populairste, is Minecraft. Microsoft heeft al jaren een edities gericht op het onderwijs op de markt gebracht. De oprichting van van MInT (Minecraft Innovative Teachers) is dan ook een logische stap.

Leerlijn uitwerken

Eén van de drijvende krachten achter het initiatief in Luk Van den Bossche. Al jaren werkt hij met Minecraft en geeft er ook vormingen over aan leerkrachten en begeleiders. “We brainstormden al een tijdje met enkele mensen over hoe we Minecraft Edu als leeromgeving konden promoten”, zegt Luk Van den Bossche. “Serious gaming en game-based learning komen steeds meer in de kijker. Na lang overleg en zoeken vonden we een partner (Signpost Academy) die ons hierin wil ondersteunen.”

MInT is een groepje enthousiastelingen dat Minecraft Education in de kijker wil zetten. “We kunnen rekenen op mensen uit basisonderwijs, secundair, vertalers en ook Nederlandse onderwijsprofessionals om hieraan mee te werken”, gaat Van den Bossche verder. “Bedoeling is dat we een leerlijn voor leerkrachten uitwerken, grofweg opgesplitst in drie delen: beginners, gevorderden en world-builders. Leerkrachten kunnen naar gelang hun ervaring in één van deze leerlijnen instappen.”

Werelden aanbieden

Een tweede aandachtspunt waar de community aan zal werken is het eenvoudig en direct toegankelijk maken van werelden in Minecraft. “Op die manier houden we de drempel voor leerkrachten zo laag mogelijk. In dit verhaal speelt Signpost een belangrijke rol en werken ze hard om dit zo snel mogelijk te realiseren. We streven er naar om tegen september van start te kunnen gaan.”

lees ook

Minecraft vanaf nu volledig beschikbaar op Chromebooks

De community heeft, zelfs nog voor de officiële start, de ambitie om door te groeien. “We werken via Erasmus+ aan een internationaal uitwisselingsproject rond game-based learning”, besluit Luk Van den Bossche. Leerkrachten en andere onderwijsprofessionals die aan meer willen leren over Minecraft Innovative Teachers kunnen een mail sturen naar: mint.be@outlook.com.