Opleiding Mediacoach Onderwijs start (dan toch) op 9 november

- David Van Waeyenberghe

Goed nieuws voor leerkrachten en onderwijsprofessionals die zich als mediacoach willen verdiepen n de digitale en mediawijze wereld. Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid, start op 9 november een nieuwe lessenreeks.

Eind vorig schooljaar kondigde Mediawijs opleidingen Mediacoach aan voor verschillende werkvelden. Het onderwijsveld was de grote afwezige omdat Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) nog geen beslissing had genomen voor verdere (financiële) ondersteuning. Die beslissing is nu wel genomen en dus kan ook dit schooljaar een opleiding van tien lessenreeksen starten.

Brede kennis

De opleiding Mediacoach Onderwijs richt zich naar leerkrachten lager en secundair onderwijs en pedagogische ondersteuners. Ze krijgen gedurende acht sessies meer inzichten in mediawijsheid, mediagebruik, sociale media, inclusie, privacy, nieuws en reclame, computationeel denken, media en spel. De negende sessies is voorbehouden voor een jurymoment waar de deelnemers hun project presenteren. Het dient tegelijk als inspiratiemoment van en voor andere deelnemers. Op 6 juni vindt in Brussel de afsluitende afstudeerdag plaats.

Wie dat wil kan zich extra verdiepen in het thema cyberpesten. De deelnemers volgen in dat geval twee extra (keuze)sessies. Die omvatten onder andere het meldingsoverzicht van cyberpesten. De deelnemers krijgen eveneens een sessie over (niet)confronterende aanpak en gesprekstechnieken met de ouders. In dit geval focust het project (dat elke deelnemer moet maken) zich op cyberpesten in de eigen school.

lees ook

”We hebben als school een digitale inhaalbeweging ingezet” – Sara Van Den Abbeele

Inschrijven

Behalve de eerste (donderdag 9 november) en laatste sessie ( donderdag 6 juni), beiden in Brussel, kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende locaties om de vormingen te volgen. Die locaties zijn Antwerpen, Gent, Leuven of Hasselt. Deelnemen aan de opleiding Mediacoach Onderwijs kost 390 euro per deelnemer. Inschrijven kan via dit formulier.  

Meer informatie over Mediawijs en de opleiding Mediacoach vind je hier.