Inschrijvingen opleiding mediacoach geopend (behalve voor onderwijs)

- David Van Waeyenberghe

Mediawijs start in september een nieuwe reeks opleidingen tot mediacoach. De inschrijvingen voor de lessenreeks zijn net geopend, met uitzondering van de opleiding voor het onderwijs. Minister Ben Weyts heeft nog geen beslissing genomen over verdere ondersteuning van het traject voor het onderwijs.

De opleiding Mediacoach geeft een extra digitaal duwtje aan iedereen die in een school, bibliotheek of bijzondere jeugdzorg werkt met jongeren en (nieuwe) media. De vorming tilt een organisatie naar een hoger niveau in de digitale wereld, klinkt het op de website van Mediawijs. Een mediacoach is een aanspreekpunt, een coach en een inspirator voor alles rond mediawijsheid in een organisatie. Samen met enkele partners verzorgt Mediawijs de opleiding.

Ben jij de ideale mediacoach?

De opleiding Mediacoach is er voor professionelen die hun school, organisatie of werking een versnelling hoger willen laten schakelen wat betreft digitale kennis over media en, niet onbelangrijk in deze tijden, mediawijsheid. Mediawijs biedt trajecten aan voor verschillende sectoren: jeugdwerk en bib, jeugdhulp, personen met een beperking en onderwijs. Met uitzondering van onderwijs starten de trajecten in september met een nieuwe lessenreeks.

Wanneer komt jouw organisatie in aanmerking om een traject te volgen. Wel, kan je jezelf of jouw organisatie vinden in één van onderstaande stellingen, dan is zo een opleiding interessant:

  • Digitale media en mediawijsheid vormen nog geen belangrijk onderdeel van de werking
  • Collega’s staan wel open om media(wijsheid) te integreren, maar weten niet hoe
  • Je hebt een concreet mediaproject voor ogen en bent op zoek naar een praktische leidraad

Onderwijs (even) on hold

Zoek niet naar een nieuwe opleiding Mediacoach voor het onderwijs. Die vorming staat, minstens voor even, in de koelkast. Het departement Onderwijs van Minister Ben Weyts heeft nog geen beslissing genomen over een verdere ondersteuning van het traject. “Er is inderdaad nog geen formele beslissing genomen. Toch is en blijft mediawijsheid een aandachtspunt”, aldus het kabinet van minister Weyts.

De uitblijvende beslissing heeft al voor de nodige beroering gezorgd, ook onder ICT-coördinatoren en leerkrachten die met mediawijsheid bezig zijn. Net omdat een definitieve beslissing nog in beraad is, blijft de hoop levend dat die opleiding wel nog kan worden verder gezet. Voorlopig moeten mensen uit het onderwijsveld nog even geduld uitoefenen. Want deelnemen aan een ander traject via Mediawijs is niet mogelijk, net omdat die trajecten gediversifieerd zijn.

lees ook

‘Mediawijsheid bijbrengen zie ik als onze grootste uitdaging’ – Bert Vanhauwaert

Alle informatie over de verschillende trajecten en opleidingen is terug te vinden op deze pagina van Mediawijs.