Bingel en Microsoft Teams krikken samen leesvaardigheid in Vlaanderen op

- Ilene Langen

Leermiddelenmaker VAN IN en Microsoft hebben een nieuw leerplatform ontworpen om de leesvaardigheid van Vlaamse leerlingen op te krikken. Dat platform bestaat uit een combinatie van Bingel en de Reading Progress-tool in Teams.

Wie op SETT was, heeft het vast al kunnen zien: VAN IN en Microsoft sloegen de handen in elkaar om een nieuw leerplatform te ontwikkelen. De combinatie van Bingel en de Reading Progress-tool in Microsoft Teams zorgt ervoor dat leerlingen zelfstandig kunnen oefenen op lezen, én dat leerkrachten de leesvaardigheid van leerlingen nauwkeurig in het oog kunnen houden.

Sterke daling in leesvaardigheid

Volgens de Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) viel Vlaanderen van de 8ste tot de 32ste positie op het vlak van leesvaardigheid bij tienjarige leerlingen. Dat kan je een sterke daling noemen. Daarenboven heeft de coronacrisis niet voor verbetering gezorgd. Door afstandsonderwijs en het dragen van mondmaskers werd het nog moeilijker om te oefenen.

lees ook

Verbeter de woordenschat van je leerlingen met Mywordle

Bingel Leestutor

VAN IN en Microsoft combineerden hun technologieën en expertise om leerlingen zelfstandig te laten lezen via Teams. De nieuwe tool zal ‘Bingel Leestutor’ heten, naar analogie met tutorlezen op school.

“Deze nieuwe technologie, in combinatie met de content van VAN IN, kan leerlingen beter leren lezen, en leerkrachten helpen nog meer op maat van elk kind te werken. We bekijken hoe we deze tool binnen Bingel kunnen aanbieden, zodat alles gecentraliseerd blijft binnen één gebruiksvriendelijk platform”, zegt Winfried Mortelmans, CEO bij VAN IN.

AI-technologie

AI-technologie evalueert het leesniveau en de fouten van leerlingen. Zowel de leerling als de leerkracht krijgt feedback van het systeem. Dankzij het Education Insights-dashboard kan de leerkracht ook beter bijsturen waar nodig. Woorden die leerlingen nog niet kennen, kunnen ze terugvinden in het beeldwoordenboek. Bovendien helpt de vertaalmodule ook kinderen met een andere taalachtergrond vooruit.

“Deze tool – Reading Progress met insluitende lezer –  in combinatie met de taalmethode Talent van Bingel, heeft alles om een game changer te worden voor leesbevordering in het Vlaams onderwijs”, voegt Lien Deleenheer, verantwoordelijke Onderwijs bij Microsoft eraan toe.

lees ook

Ga voor een vlotte leesstart met de ‘Fit-voor-lezen’-website van Thomas More