Bebras-wedstrijd maakt leerlingen warm voor computationeel denken
Elk jaar, rond 11 november, vindt de internationale Bebras-wedstrijd plaats. De online wedstrijd is voor leerlingen vaak een eerste kennismaking met informaticawetenschappen en computationeel denken. Sinds 2013 vindt de wedstrijd ook plaats in België voor hoofdzakelijk leerlingen uit het middelbaar onderwijs.
We vergeven het jou indien je niet weet wat de Bebras-wedstrijd is. Toen Kris Coolsaet, mede-organisator van de Belgische wedstrijd, tijdens het Dwengo Congres sprak over Bebras had slechts een minderheid er al over gehoord. “Jammer, want de wedstrijd is vaak een ideale opstap om leerlingen kennis te laten maken met informaticawetenschappen en computationeel denken”, aldus Kris Coolsaet. “Bovendien duurt het niet lang en is geen voorkennis over wiskunde of informatica nodig.”
Litouws voor bever
De Bebras-wedstrijd ontstond in 2004 in Litouwen. Bebras staat trouwens voor het Litouwse woord ‘bever’, dat weten we dan ook weer. Sinds 2013 organiseert de vzw Computer Science and IT in Education de wedstrijd rond 11 november. “Scholen in 72 landen nemen jaarlijks deel aan de wedstrijd”, gaat professor Coolsaet verder. Hij zetelt samen met dr. Sébastien Comfébis in de stuurgroep van de vzw.
“Het mooie is dat elk land vragen indient die samen worden geredigeerd en vertaald. Leerlingen in de verschillende landen lossen dus dezelfde vraagstellingen op. Het zijn denkvragen en puzzels waar multiple choice of een kort antwoord vereist is. Een wedstrijd duurt ongeveer veertig minuten en past dus perfect binnen één lesuur. Er zijn vier leeftijdscategorieën met telkens 13 tot 16 vragen van wisselende moeilijkheidsgraad.”
Informatica en computationeel denken
Om de Bebras-wedstrijd plaats te laten vinden in een school, moet de leerkracht de klas aanmelden. Die leerkracht maakt en beheert lokale wedstrijden. “Na de wedstrijd krijgt de leerkracht de resultaten en kan er mee aan de slag. De link naar informatica en computationeel denken is heel snel gelegd”, aldus Kris Coolsaet. Net zoals er rond AI verschillende definities of onderverdelingen bestaan, is dat voor computationeel denken ook het geval.
“In dit verhaal zijn abstactie, patroonherkenning, decompositie en algoritmen de belangrijkste begrippen. De wedstrijd is er net op gericht om zonder de specifieke terminologie computationeel denken terug te vinden. Dat kan door vragen en oplossingen te analyseren. Door dingen te herkenning in verschillende vormen en interpretaties kom je automatisch tot computationeel denken.”
lees ook
iSTEM: wanneer computationeel denken en STEM elkaar overlappen en versterken
Oproep voor deelnemers en medewerkers
Rond de periode van Wapenstilstand (11 november) vindt de volgende editie plaats van de Bebras-wedstrijd. Leerkrachten die zin hebben in een online wedstrijd, waar trouwens geen prijzen aan vasthangen, kunnen zich via de site van Bebras aanmelden. Maar er is meer. “We zoeken hulp voor de Vlaamse tak van de wedstrijd”, aldus Coolsaet. “Meer bepaald naar mensen die ons kunnen helpen met reclame, sponsoring, opstellen van vragen en het vertalen van vragen uit het Engels naar Nederlands.”
Wie graag deelneemt of als medewerker een functie wil opnemen, kan terecht op de website van Bebras.