8 nieuwe functies in Microsoft Whiteboard
Microsoft heeft acht nieuwe functies geïntroduceerd in Whiteboard. De nieuwigheden, van templates tot real-time live tekst, zijn van toepassing in zowel de losstaande versie als binnen Microsoft Teams. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje.
De Whiteboard-toepassing van Microsoft laat (school)teams en leerlingen toe om samen aan een project te werken. De tool is vooral handig om tijdens online brainstormsessies ideetjes op te sommen en samen opdrachten uit te werken. Om die functionaliteit nog beter te maken, heeft Microsoft enkele bijkomende toepassingen aan Whiteboard gevoegd. Die zijn zowel van toepassing bij gebruik van het programma op zichzelf, als binnen het Teams-Whiteboard.
Acht op een rij
Mike Tholfsen, product manager bij Microsoft Education, geeft in deze YouTube-video meer uitleg bij de vernieuwde functies van Whiteboard. Zo kreeg het dashboard met templates een grondige facelift. Linksboven staan de templates gerangschikt volgens ‘aanbevolen’, ‘mijn templates’ en ‘gedeeld met mij’. Het is nu ook mogelijk om vanuit een preview een bepaalde opmaak te kiezen. Microsoft verplaatste trouwens de toolbar van boven naar onderaan het scherm om het gebruiksgemak te vergroten.
Een vierde nieuwtje is er volgens Mike Tholfsen eentje die al langer op de wenslijst van gebruikers stond. “Het is nu mogelijk om een opmerking te maken, meerdere zelfs, bij wat een collega of medestudent heeft genoteerd”, aldus Tholfsen. De ‘comment’-toepassingen kan je gebruiken via de toolbar onderaan of door op het betreffende tekstvak te klikken. De opmerking kan je beantwoorden, behandelen of verwijderen zoals in Microsoft Word.
Real-time tekst
Alle gebruikers van een gedeeld document kunnen vanaf nu in real-time zien wat collega’s schrijven, welke afbeeldingen ze plaatsen of andere aanpassingen die ze doorvoeren. Deze functie zal tegen eind oktober volledig zijn uitgerold in Whiteboard. Om die real-time feature kracht bij te zetten, zijn meteen ook aanpassingen doorgevoerd aan de tekstopmaak. Zo kan een gebruiker bepaalde tekstdelen vastpinnen, kopiëren, enzovoort.
De voorlaatste vernieuwing zit ‘m in de dekkingsgraad. Wanneer je via de toolbar een deel van het document wil omcirkelen of onderlijnen, dan kan je naast de kleur en dikte nu ook de dekkingsgraad van de streep instellen. Tholfsen sluit af met een set reacties die zijn toegevoegd. “Die reacties, zoals een duimpje of hartje, zorgen ervoor dat de gebruikers gemakkelijker hun gevoel rond (een deel) van het werk kunnen uiten. Het zorgt voor meer interactie en een aangenamere manier van werken”, besluit Mike Tholfsen.
lees ook