ICT-praktijkdag (5 februari) zet cyberveiligheid extra in de kijker

- David Van Waeyenberghe

De jaarlijkse hoogmis voor workshops rond educatieve technologie, de ICT-praktijkdag, vindt in 2024 plaats op maandag 5 februari in Leuven. Organisator Impact Connecting bouwt verder op de succesformule met keynotes en meer dan honderd workshops en sessies, gegeven voor en vaak door leerkrachten en ICT-coördinatoren. Opvallend dit jaar is de ruime aandacht voor cyberveiligheid.

Vorig jaar mocht de ICT-praktijkdag ruim 1.000 bezoekers verwelkomen, een record volgens organisator Hans De Four. “Post-corona zat daar voor een groot deel tussen”, aldus De Four. “Dit jaar mikken we op ongeveer 850 deelnemers. We zitten nu aan ruim 500 inschrijvingen en hopen nog voor de kerstvakantie de kaap van 600 te ronden. We merken dat de interesse groot blijft, zowel langs de kant van de deelnemers, als sprekers en standhouders.”

Technische ICT-coördinatoren

Een blik op het programma leert ons dat er veel onderwerpen en sessies zijn op maat van technische ICT-coördinatoren. Een bewuste keuze, zo blijkt. “We vonden het belangrijk om terug meer in te zetten op het technische aspect. Het was ook een vraag vanuit de coördinatoren zelf. Als gevolg daarvan zien we dat er nu al heel wat meer technische ICT-coördinatoren zijn ingeschreven. Sessies zoals InTune of Powerapps kunnen op veel belangstelling rekenen”, aldus Mario Kicken van Impact Connecting.

Zo ging het er aan toe tijdens de vorige editie.

Cyberveiligheid en ethisch hacken zijn twee thema’s die een prominente rol innemen in de 37ste ICT-praktijkdag. “Veel ICT-coördinatoren beseffen het grote gevaar van cyberaanvallen. Niet voor niets zijn scholen een geliefd doelwit voor criminele organisaties. Net daarom is het belangrijk dat alle collega’s op de hoogte zijn van de gevaren van spam, phishingmails, enzovoort. Cyberveiligheid is een hot topic, net als AI maar ook XR in al zijn toepassingen.”

Het lijstje met grote namen die een sessie voor hun rekening nemen is indrukwekkend. “Voor al de onderwerpen kunnen we rekenen op topsprekers uit het onderwijs”, vult Kevin Bostoen aan. “Denk maar aan Robbe Wulgaert, Inge De Cleyn, Mathieu Verschraege, Griet Bogaert, Carl Boel en de 90 andere sprekers. Ook gamification en game based learning komen aan bod en daarvoor kunnen we rekenen op ander andere Liesbeth Last en Kim Dekeyser om het OMG-gevoel actueel te houden.”

Beurs met klassiekers en nieuwe organisaties

De ICT-praktijkdag is tegelijk een ideaal moment om bedrijven en organisaties te ontmoeten. Die staan de deelnemers op te wachten tijdens een doorlopende beurs. “We zijn blij dat we naast de klassieke en bekende standhouders nu ook nieuwe organisaties mogen verwachten. Voor het eerst zal Smartschool bijvoorbeeld aanwezig zijn. Daarnaast verwelkomen we enkele nieuwe Nederlandse bedrijven die zich inzetten voor EdTech”, gaat Lander Van der Biest verder.

Zoek niet naar de prijsuitreiking voor de ICT-coördinator van het jaar. Organisator Vicli slaat een jaartje over waardoor Patrick Keysabyl en Liesbeth Maes de titel langer mogen dragen. “We werken, samen met onze hoofdsponsors Google, Microsoft en Signpost aan een alternatief”, licht Hans De Four een tip van de sluier op. “Wat dat precies is, weten we zelf nog niet helemaal. Wat we wel weten is dat sommige bedrijven met groot nieuws op de proppen zullen komen.”

Keynotes en inschrijven

De ICT-praktijkdag start traditiegetrouw met keynotes. “Thierry Geerts (Google) schreef het boek Digitalis. We zijn vereerd dat hij een keynote geeft. Datzelfde kunnen we zeggen van Myriam Broeders (Microsoft). Zij zal praten over AI en de (duurzaamheids-)balans die het onderwijs moet maken tussen innovatie en verantwoordelijkheid.”

lees ook

VICLI bepleit basisuitrusting voor elke ICT-coördinator in Onderwijscommissie

Inschrijven voor de 37ste ICT-praktijkdag kan via de website van het event. Op de site vinden de deelnemers alle praktische informatie en een lijst van alle sessies en toegang tot lesmateriaal. Tot 31 december genieten ‘early birds’ van een korting op de deelnameprijs. “We nodige alle ICT-coördinatoren, maar vooral ook (IT)leerkrachten en directeurs van harte uit. De praktijkdag is een grote pedagogische studiedag rond ICT waar je veel kan bijleren en collega’s uit heel Vlaanderen kan ontmoeten”, besluit Hans De Four.