Google ondersteunt digitaal onderwijs in Europa

- Ilene Langen

Sinds de coronapandemie hebben onderwijsinstellingen steeds meer moeten inzetten op technologie om hun leerlingen te bereiken. Bovendien zullen digitale tools en skills belangrijk blijven in de toekomst. Daarom investeert Google 15 miljoen euro in het Google for Education EU Digital Support Fund.

Hoewel sommige scholen ‘technologiemoe’ zijn, lijkt het erop dat educatieve technologieën nog niet snel weg te denken zijn uit het onderwijs. Dankzij de pandemie zijn digitale tools en skills namelijk nog belangrijker geworden. Europa startte daarom het Digital Education Action Plan op, Vlaanderen de Digisprong.

Google investeert

Meerdere lidstaten hebben ook reeds een significant deel van Europa’s Recovery and Resilience Facility-fondsen gebruikt voor de digitale transformatie van het onderwijs. Toch hebben grootschalige projecten niet altijd de gewenste uitkomst of wordt digitaal materiaal niet op de beste manier aangewend. Daarom besluit Google nu 15 miljoen euro te investeren in het Google for Education EU Digital Support Fund.

Samenwerken met KMO’s

Dat fonds werd opgericht om een heus ecosysteem te ontwikkelen rond digitale educatie. Denk hierbij niet alleen aan infrastructuur, maar ook aan software en connectiviteit.

Lokale KMO’s die inzetten op nationale onderwijsprojecten kunnen ondersteuning krijgen van het fonds, zolang het Recovery and Resilience Facility-programma loopt (of de middelen op zijn). Op die manier zet het fonds zijn schouders onder lokale innovatieve projecten in onderwijs en training in de EU.

In de praktijk

Het fonds kan bijvoorbeeld gebruikt worden om leerkrachten te onderwijzen in het gebruik van bepaalde toestellen. In Plovdiv in Bulgarije werden de middelen reeds ingezet om een cloudplatform te implementeren in 77 scholen. Leerkrachten en studenten krikten zo hun digitale skills op.

Dankzij dit ‘School in the Cloud’-programma werd het Google for Education-platform verder verspreid doorheen heel het land. Meer dan 10.000 leerkrachten kregen verschillende trainingen aangeboden en Chromebooks werden het toestel naar keuze in meerdere scholen.

De toekomst

Naar eigen zeggen is het doel van Google om informatie, tools en diensten te voorzien die helpen bij het vergaren van kennis en nieuwsgierigheid, maar die ook voorbereiden op de toekomst.

Om in aanmerking te komen voor het fonds, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Deze kan je hier terugvinden.


Lees ook: Google kondigt een nieuw AI-gebaseerd leerplatform aan – Schoolit