Vierde editie Digiwijs legt focus op waardevol omgaan met AI in de klas

- David Van Waeyenberghe

Na drie succesvolle edities organiseert Digiwijs een ‘special edition’. Ingebed in het Learning Bytes Festival van FTI Kortrijk voorziet Digiwijs workshops, specifiek gericht op leerkrachten. “Van deepfakes tot creative writing: leerkrachten krijgen de nodige handvatten om AI zinvol én veilig in te zetten in de lespraktijk”, zegt Astrid Monteyne, Project manager bij Smart Education @ Schools.

Het Learning Bytes Festival, georganiseerd door imec en EdTech Station, is een jaarlijks event dat de onderzoeksresultaten van imec Smart Education in de spotlight zet. Imec Smart Education is een programma waarin onderzoekers van KU Leuven, UGent en VUB samenwerken aan toekomstgerichte oplossingen voor slimmer leren, onderwijzen en trainen. Ook de projectoproep Smart Education @ Schools, dat leerkrachten aan het stuur zet van technologische onderwijsinnovatie, is onderdeel van dat programma. Dit jaar focust het festival op het potentieel van AI in onderwijs en training.

Flanders Technology and Innovation

Het Learning Bytes Festival zit dit jaar uitzonderlijk ingebed in het regeringsproject Flanders Technology and Innovation (FTI). FTI wil heel Vlaanderen samenbrengen rond technologie en innovatie tijdens technologiebeurzen in zes Vlaamse steden: Kortrijk, Brussel, Gent, Leuven, Antwerpen en Hasselt. Tijdens het festival in Kortrijk zet het Learning Bytes Festival educatieve technologie op spectaculaire wijze in de kijker.

lees ook

‘Brussel heeft te weinig STEM-opleidingen’

Bezoekers maken tijdens Learning Bytes kennis met de meest recente onderzoeksinzichten en technologiesnufjes. Op het festival voorziet Digiwijs acht sessies. “Het zijn hands-on sessies waarmee je zinvol én waardevol leert omgaan met AI in de les”, legt Astrid Monteyne uit. “Deepfakes en nepnieuws, creatief leren schrijven met AI, bias ontdekken in AI-systemen via de microscoop. De leerkrachten krijgen de nodige handvatten en tools om meteen in te zetten in de lespraktijk.”

Learning Bytes vindt plaats op woensdag 20 maart (9u tot 16u30) op het Buda-eiland in Kortrijk. Een ticket kost 80 euro. Heb je een lerarenkaart, dan krijg je 30 euro korting. Meer informatie vind je via de website van Digiwijs of bezoek de stand tijdens Sett Vlaanderen.