Sett zet toekomstklassen in de kijker

- David Van Waeyenberghe

Sett 2023

Tijdens Sett 2024, op 28 en 29 februari in de Mechelse Nekkerhal, krijgen de bezoekers opnieuw een kijk op de klas van de toekomst. De lerarenopleiding van PXL Hogeschool Hasselt en GO! Tienerschool Vonk! uit Hoeilaart demonstreren er hun innovatieve manier van lesgeven.

De EdTech-beurs geeft een inkijk in de filosofie rond onderwijs van twee voortrekkers op het vlak van innovatie. “De bezoekers aan Sett 2024 kunnen tijdens de beurs als het ware een klasbezoek brengen en de visie van PXL Hasselt en Vonk! beter leren kennen”, zegt eventmanager Katinka Vandevelde. “Door deze scholen op Sett de ruimte te geven hun innovatie te demonstreren, maken we die mogelijkheden meer visueel voor andere scholen. Dat leidt hopelijk tot inspiratie en het oppikken van ideeën.”

Innovatief en herbekeken onderwijs

PXL Hasselt zal de bezoekers confronteren met het onbenut technologisch potentieel en het gebrek aan ‘out of the box’ denken binnen de lerarenopleiding. De studenten tonen met behulp van 360°-video’s en Vivista-software hoe je met XR een perfecte mix creëert tussen praktijklessen op campus en de effectieve werkvloer. PXL neemt bezoekers mee naar tutorials, afstandsleren en het bijhorende ‘flipped classroom’-principe, het BrAIn-model, Gen AI en gamificatie in LO-lessen.

Met Vonk! haalde Sett een volledig nieuw onderwijsconcept in huis. De nieuwe tienerschool heeft enkel een eerste graad secundair A-stroom die focust op twaalfjarigen. De school hanteert een leerling-gecentreerde aanpak waarbij de leraar fungeert als coach. De aanpak vertaalt zich ook naar de leeromgeving, met een centraal leerhuis. Vonk! werkt met stamgroepen en hun stamcoach. De leerlingen kunnen zelf bepalen welke route (gestuurd, begeleid of zelfstandig leren) voor bepaalde vakken. Hoe het principe exact in elkaar steekt, leggen de leerkrachten uit op Sett.

lees ook

Inschrijvingen voor Sett-awards 2024 zijn geopend

Sett 2024 vindt plaats op 28 en 29 februari in de Nekkerhal in Mechelen. Naast de toekomstklassen biedt de beurs een aanbod van workshops en lezingen, een STEAM-lab, Innovation Village en het gloednieuwe OMG-plein dat focust op de implementatie van VR, games en gamification in de lessen. In totaal nemen meer dan 100 exposanten deel aan de belevingsbeurs. Alle informatie over het programma en de inschrijving is terug te vinden op de website van Sett.