Belgisch kampioenschap VEX Robotics (24 en 25 februari)

- David Van Waeyenberghe

VEX Robotica-wedstrijden winnen steeds meer aan populariteit. Op 24 en 25 februari vindt in Antwerpen het Belgisch kampioenschap plaats. Voor enkele deelnemende teams ligt het ultieme op hen te wachten: een plaats op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten.

Vorig jaar bracht Schoolit een reportage over het eerste, officiële VEX-kampioenschap van de Benelux plaats. Toen vond het evenement plaats in Technopolis Mechelen. Dit jaar vindt het kampioenschap, verspreid over twee dagen, plaats in Antwerpen. De organisatie nodigt iedereen die interesse heeft voor robotica en techniek uit om het kampioenschap live mee te maken.

Elk jaar de nieuwe robotica-uitdagingen

Het VEX Robotics Belgium Championship maakt deel uit van de internationale VEX-wedstrijden die gelanceerd werden door de REC Foundation. De twee belangrijkste competities zijn de VEX IQ Robotics Competition (VIQRC) voor 8 tot 15-jarigen en de VEX Robotics Competition (VRC) voor 12 tot 18-jarigen. Het doel is het ontwerpen, bouwen, programmeren (in Scratch, Python of C++) en besturen van een robot die de uitdaging van het seizoen aankan.

Op de dag van de competitie worden willekeurige allianties gevormd. Teams moeten samenwerken met hun bondgenoot om zoveel mogelijk punten te scoren in 1 minuut voor de VIQRC en 2 minuten voor de VRC. Het tweede deel van de competitie, Skills genaamd, is gebaseerd op de individuele vaardigheden van de teams. Ze moeten de uitdaging alleen aangaan door hun robot te besturen en vervolgens een autonoom programma uit te voeren.

“Het is geweldig om te zien hoe blij de leerlingen zijn als ze hun robot ontwerpen en bouwen”, legt Irina Denchenkova uit. Zij is directrice van de nooby.tech robotica club en Futureus vzw. “De deelnemers gaan van een eenvoudig idee naar een robot die in staat is om deel te nemen aan een wedstrijd, waarbij ze het opnemen tegen andere teams en van elkaar leren. Dit geeft leerlingen vaardigheden die ze nodig hebben om de innovators van morgen te worden.”

Vrijwilligers gezocht

Tijdens de competitie vormt een teams in elk spel allianties met collega-teams om zoveel mogelijk punten te scoren en de uitdaging van het seizoen 2023/2024 aan te gaan. Deze opdracht vraagt veel STEM-activiteiten zoals programmeren. Ook sociale vaardigheden zoals communiceren zijn nodig. Een tweede deel van de competitie, genaamd Skills, is gebaseerd op de individuele vaardigheden van de teams.

Om een vlot verloop van de twee wedstrijddagen te garanderen, is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers met een hart voor robotica, technologie en bovenal de ontwikkeling van leerlingen. Wie vrij is op 24 en/of 25 februari, is van harte welkom. “De vrijwilligers ondersteunen zo een evenement dat STEM-onderwijs promoot. Maar bovenal mogen zij zich aan een ontzettend leuke dag verwachten”, aldus de organisator. Aanmelden als vrijwilliger kan via deze link.

Strijden voor Amerika

De inzet van de wedstrijd is niet min. Naast de eer (en een leuke prijs) kunnen deelnemende teams een plaatsje verzilveren op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Vorig schooljaar maakten teams van de Nooby.tech robotica club Brussel, OLV Pulhof Berchem en Mosa-RT Maaseik, de oversteek naar Texas. Zij beleefden er geweldige momenten met honderden jongeren uit alle uithoeken van de wereld. Ook dit jaar nemen meer dan een miljoen jongeren deel aan de wedstrijden in ruim 70 landen.

lees ook

Drie Belgische teams geselecteerd voor WK VEX robotica in Dallas

Het BK VEX vindt plaats in OLV Pulhof (Grotesteenweg 489 in Berchem), is gratis toegankelijk voor iedereen. De competitie loopt van 9u00 tot 17u op beide dagen. De kwalificatiewedstrijden vinden plaats van 11u tot 15u. De finalewedstrijden beginnen rond 15u30. Rond 16u30 vindt de prijsuitreiking plaats.