Spectrumcollege Beringen terug van First Lego League-avontuur in Houston
Anderhalve maand nadat de middenschool de allereerste BeLuxt-titel pakte in de First Lego League, maakten de jongeren en hun coaches een gesmaakte trip naar Houston, Texas. Een nieuwe overwinning in de roboticawedstrijd zat er niet in, maar de deelnemers kwamen wel terug met rugzakken boordevol ervaringen, tips en fijne verhalen.
‘Houston, here we come’, met die slagzin stapten vijf jongens en twee meisjes uit de STEM-richting – samen met hun coaches en begeleiders – op het vliegtuig richting States. Na een vlucht van ruim tien uur kon hun Lego-avontuur starten. Coach en begeleider Tim Van Laer maakte deelt voor Schoolit graag de ervaringen en indrukken van het Beringse team. ‘De indrukken die we hebben opgedaan, vergeten we voor de rest van ons leven niet”, klinkt het.
Belgisch standje in ‘the pit’
De winnaars van het BeLux-kampioenschap schreven ploeg, Team CBM, een dag na aankomst in. Ze bouwden een Belgisch standje in de hun toegewezen ‘pit’. Daar stelden ze drie dagen lang hun robot en duurzaam project voor aan de andere 107 aanwezige teams afkomstig van alle uithoeken van de wereld. “We kregen een plaatsje tussen Wyoming en Utah. De groep genoot van alle verschillende culturen, spraken elkaar aan, wisselden buttons uit, spraken over de projecten, enzovoort. Het was ronduit indrukwekkend”, aldus Tim Van Laer.
Een dag later, op donderdag 20 april, werd het een eerste keer serieus voor Team CBM. “De robot die verschillende opdrachten moest uitvoeren, onderging een test op de wedstrijdtafels. Na enkele aanpassingen aan robot en programmering, kon de riem er af. We brachten een onverhoopt bezoek aan het Houston Space Center en het authentieke commandocentrum van de Apollovluchten naar de maan. Iedereen mocht zelfs in de stoel plaatsnemen waarin Tom Hanks heeft gezeten.”
Friday gameday
Op vrijdag vond de eigenlijke wedstrijd plaats. De robots moesten in runs van twee en een halve minuut zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren. Na een moeizame eerste run, met de nodige emoties, rechtte het team de rug. Run twee was bijna perfect en ook run drie liep, tot aan de laatste opdracht, prima. “We sloten de drie runs af met een voldaan gevoel. In de tweede haalden we zelfs onze hoogste score ooit”, aldus Van Laer.
Na de middag moesten de jongeren, in het Engels, hun duurzaam project voorstellen. Ze vertelden hoe ze hun robot hadden gebouwd en geprogrammeerd. “De jury stelde vragen en de leerlingen antwoordden in het Engels. Na een spervuur van vragen bleek de feedback van de jury unaniem positief. De jongens en meisjes hadden het niet beter kunnen doen. Het spreekt voor zich dat de coaches glunderden.”
lees ook
Steeds minder leerlingen kiezen voor STEM-richting
Dromen van meer
Het Spectrumcollege behaalde geen podiumplaats. De winst was weggelegd voor een Spaans team dat al zeven jaar werkt aan de perfectionering van de robot. Op plaatsen twee en drie volgden Zuid-Korea en Zweden. “Dat we op hetzelfde podium als de Spaanse kampioenen mochten meespelen, was al een prijs op zich. Dankzij de verschillende partnerbedrijven hebben onze jongeren hun wereldbeeld kunnen verruimen. De school zal investeren in toekomstige projecten zoals deze. Dit was een fantastische start, die stiekem doe dromen van meer”, besluiten de deelnemers in koor.