220 jongeren nemen deel aan eerste BeLux-kampioenschap FIRST LEGO League 

- David Van Waeyenberghe

Op zaterdag 18 maart vindt het eerste BeLux Championship FIRST LEGO League plaats. Aan de grote techniekwedstrijd nemen 220 jongeren deel uit België en Luxemburg. Het kampioenschap vindt plaats in de T2-campus in Genk. Vlaams minister Jo Brouns komt de jongeren aanmoedigen.  

Tijdens de nationale competitie van de techniekwedstrijd nemen de jongeren met hun vertrouwde LEGO-robots het tegen elkaar op, met als inzet een Golden Ticket naar de FIRST LEGO League Championships in Houston in de VS. “Het is voor de eerste keer dat wij vanuit Voka – KvK Limburg de organisatie van dit nationale programma op ons nemen. Het is een bewuste keuze om jongeren over heel België en Luxemburg te inspireren en het belang van wetenschap & techniek bij te brengen. Wij hopen dat we zo andere organisaties inspireren om samen met ons op deze kar te springen”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. 

Finale als apotheose 

Nadat duizenden jongeren uit honderden scholen in België en Luxemburg het beste van zichzelf gaven tijdens de afgelopen regiofinales tekenen de tien beste teams op zaterdag 18 maart present op de T2-campus in Genk voor het nationale slotakkoord: het BeLux Championship van de FIRST LEGO League. 220 deelnemers programmeren net als tijdens de regiofinales hun LEGO-robots op een van de verschillende wedstrijdtafels. Op basis van het robotontwerp en core values deelt een deskundige jury scores uit. 

Sfeerbeeld van de voorronde in Limburg

Daarnaast hebben de jongeren tijdens de lessen op school kunnen nadenken over een technische oplossing voor een dagdagelijks probleem. Binnen het thema SUPERPOWERED beten de deelnemers zich dit jaar vast in de energiecrisis, en stellen ze een verbeterd duurzaam energieproject voor aan de jury tijdens het event. Er zijn in totaal acht awards te winnen. Het best scorende team – zowel op het vlak van robotontwerp, innovatieproject als de core values – maakt kans op een Golden Ticket naar de FIRST LEGO League Championships in Houston.  

Bouwen aan de toekomst 

Ook deelnames aan internationale wedstrijden in Marokko en de VS zitten in de prijzenpot. “Als Voka – KvK Limburg zijn we verdeler van het FIRST LEGO League-programma in heel België. Het is dus ook voor de eerste keer dat we deze nationale slotwedstrijd organiseren. We geloven in onze jongeren en in het belang van techniek, wetenschap en STEM”, aldus Karin Van De Velde.   

lees ook

Focus op STEM en talen in nieuwe eindtermen

“Als we willen bouwen aan de toekomst zijn dit de domeinen waarop we moeten inzetten. Want het zijn deze domeinen die de brug vormen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven”, aldus Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg. “Het is daarom dat we samen met onze bedrijven en onze partners zoals T2-campus en Rockwell Automation onze schouders onder dit event zetten, en geloven dat techniekpromotie bij jongeren het verschil maakt in de maatschappij.” 

enkele winnaars van de voorronde in Limburg

De finale vindt plaats op zaterdag 18 maart (10u-15u) in T2-campus (Thor Park 8040 in 3600 Genk). Rond 13u15 maakt Vlaams minister van Werk & Innovatie Jo Brouns zijn opwachting.