Spectrumcollege Beringen winnaar eerste Belux kampioenschap First Lego League (Update)
Afgelopen zaterdag vond in de T2-campus in Genk het eerste Belux kampioenschap plaats van First Lego League. In de finale trok het Spectrumcollege uit Beringen aan het langste eind. Naast de eer krijgen de deelnemers een ticket voor de wereldfinale in Houston. De middenschool zoekt sponsors om de grote droom van de leerlingen en begeleiders waar te maken.
De T2-campus in Genk ontving zaterdag alle regionale winnaars van de First Lego League. Duizenden jongeren uit België en Luxemburg namen het in verschillende voorrondes tegen elkaar op in de regiofinales. In de grote finale stonden liefst 220 jongeren tegenover elkaar in een techniekwedstrijd die duurzaamheid en duurzame oplossingen hoog in het vaandel droeg. Het Spectrumcollege uit Beringen sleepte de hoofdprijs in de wacht.
Beringen boven
De jongeren van het Spectrumcollege slaagden er het beste in om robot-oplossingen te vinden voor enkele duurzame problemen. Ok, de techniek via Lego is op kleine schaal maar het principe voor grote industriële toepassingen blijft hetzelfde. Het team van het Spectrumcollege liet de robot enkele taken uitvoeren die moeten helpen om een milieuprobleem aan te pakken. Het leverde het team de eerste plaats op én een deelname aan de grote wereldfinale in Houston (VS) .
De tweede plaats in de eindstand was weggelegd voor de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad. De organisatie van de wedstrijd deelde prijzen uit in verschillende categorieën. Het Luxemburgse Ecole fondamentale de Gilsdorf sleepte twee awards in de wacht:
- Core Values Award – Schildkrötenlegende: Ecole fondamentale de Gilsdorf (Lux)
- Innovation Project Award: Energy Rangers – Basisschool Kadee Bree
- Robot design Award: LEmGO! (Lux)
- Voka Promotion of STEM Award: Creative Music Team Ciney
- Motivate Award – Legends of Lego: Ecole fondamentale de Gilsdorf (Lux)
Sterk STEM-team
Voor de Beringse middenschool was het bij de eerste deelname meteen prijs. “Bij de start van het schooljaar zijn in de vier STEM-klassen in het eerste jaar op zoek gegaan naar geïnteresseerde leerlingen”, zegt Thomas Vanderaerden. Hij is samen met Elly Beerten, Tim Van Laer en stagiair Wouter De Backer coach van het team. “Het was een opgave, want alles moest buiten de schooluren gebeuren. Acht leerlingen, die elkaar niet kenden, zijn op woensdagnamiddagen en tijdens vakanties hard aan de slag gegaan. Ze vormden op de duur een hecht team.”
Tijdens de regiofinale in december pakte het team de derde plaats en een ticket voor de nationale finale. “Ze bedachten een innovatief concept waarbij de be-MINE in Beringen een hoofdrol speelde”, vult een fiere directeur Peter Bogaerts aan. “Door het idee om deze terril te voorzien van zonnepanelen, windturbines en een heuse waterkrachtcentrale, gekoppeld aan deskundigheid en enthousiasme, kon het team de jury overtuigen.”
Spannende finale
Van een derde plaats in de regiofinale naar de hoofdprijs in het Belux kampioenschap, je moet het maar doen. “Na de regiofinale hebben we rekening gehouden met de opmerkingen van de jury”, gaat coach Thomas verder. “Daarnaast hebben we de programma’s voor het programmeren van de robot en de bouw van de robot geoptimaliseerd. Tegelijk verbeterden we het innovatief project. Toch schoot de twijfel bij de start in de benen, want de concurrentie was bijzonder groot.”
Die stress was nergens voor nodig, zo blijkt. Ook al liep niet alles volgens plan, het team sleepte de hoofdprijs in de wacht. “De leerlingen hebben elkaar constant aangemoedigd. Er vielen punten te verdienen in vier categorieën: missie, design, project en core values. We waren niet de uitschieter in één van die onderdelen apart, maar de optelsom bracht ons wel bovenaan. Dat we de lego-beker aan het eind in de lucht mochten steken, was ronduit fantastisch.”
lees ook
Focus op STEM en talen in nieuwe eindtermen
Op naar Houston?
Het Spectrumcollege mag zich opmaken voor een trip naar Houston. Al staan er nog flink wat vraagtekens achter hun deelname aan de grote wereldfinale. “Het is heel kort dag en we hadden totaal niet gerekend op de overwinning” geeft directeur Peter Bogaerts toe. “Natuurlijk willen we het team belonen voor hun knappe prestatie. Maar zowel het tijdstip (19 en 22 april) van het World Festival als het prijskaartje is iets waar we rekening mee moeten houden.”
Het winnende team bestond uit: Greg Claes, Jules Grieten, Jack Hu, Amelie Shagabutdinov, Lore Peeters, Yoran Willems en Joshua Ariën. De school plant heel snel een overleg met de ouders en gaat meteen ook op zoek naar sponsors. “Dit avontuur heeft deze leerlingen nu al zoveel bijgebracht. Wie weet kent het avontuur met de juiste partners nog een mooi vervolg”, besluit de directeur.
UPDATE: Houston here they come!
De school heeft beslist om naar Houston te gaan, voor de World Championships. “In het begin waren we wat terughoudend want hoe zouden dit kunnen klaar krijgen op een maand tijd? Na gesprekken met de ouders, school en de leerlingen hebben we de knoop doorgehakt en besloten er voor te gaan”, glundert Thomas Vanderaerden. “We zijn intensief bezig geweest met het zoeken naar Partners om deze unieke ervaring voor de kinderen waar te kunnen maken. Door het opstarten van een crowdfunding en het vinden van partners kunnen we naar Houston.”
“De leerlingen krijgen die unieke kans van deze partners: Adviver Mangelschots en Grieten, Enverto, Borealis, AC boekhouding, ELAN Languages, Camps sanitair, NV Vervoersbedrijf Pans, RailServiceNet, Frituur Njammie, Melexis en Ilumen. Naast de leerlingen maken drie coaches (Elly, Tim en ik), de directeur en drie ouders mee de verplaatsing. Er staat nog veel op de planning voor we kunnen vertrekken, zoals de presentatie vertalen naar het Engels en het oefenen met de robots. Het enthousiasme is alleszins groot”, besluit Thomas Vanderaerden.
Het spreekt voor zich dat Schoolit de avonturen van de school in Houston op de voet zal volgen.