Excellentiefonds steunt voor het eerst ambitieuze projecten

- David Van Waeyenberghe

Het ‘Excellentiefonds’ van minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) investeert 1,5 miljoen euro in 15 ambitieuze projecten. Die richten zich voornamelijk op het het technisch en beroepsonderwijs. Het fonds werd opgericht om te zorgen voor nog meer ambitie in het onderwijs via de organisatie van allerhande wedstrijden en olympiades.

Het excellentiefonds maakt deel uit van de plannen om de onderwijskwaliteit op te krikken door leerlingen meer uit te dagen en te stimuleren, aldus het persbericht van de minister. Een gespecialiseerde jury heeft voor het eerst een reeks projecten geselecteerd. “Ambitie en competitie zijn geen vieze woorden. Excelleren moet net aangemoedigd worden”, zegt minister Ben Weyts. “We willen de uitstraling van zowel het ASO maar zeker ook van het BSO en het TSO versterken door excelleren in de verf te zetten.”

Leerlingen uitdagen

Schoolwedstrijden en olympiades zijn vandaag vaak versnipperd of relatief bescheiden en doorgaans vooral gericht op het ASO, vindt de minister. Daarom heeft Weyts een nieuw ‘Excellentiefonds’ in het leven geroepen om ambitie verder te stimuleren en om zeker ook leerlingen van technische en beroepsscholen extra uit te dagen. Via dat fonds investeert Weyts 1,5 miljoen euro in 15 ambitieuze projecten. Een onafhankelijke jury heeft alle aanvragen beoordeeld en de beste projecten geselecteerd.

Eén van de projecten is Wood Skills, waarbij leerlingen uit de richtingen hout(technieken) of schrijnwerkerij worden uitgedaagd om bijvoorbeeld milieuvriendelijke meubels te ontwerpen of met recyclagemateriaal aan de slag te gaan. Ook bij de gelukkigen is Whizzkids, waar Schoolit onlangs nog een ruim artikel over schreef. ’ Verder is er een allereerste Lage Landen-competitie tussen leerlingen uit Vlaanderen en Nederland: ‘Duik in het Nederlands’, een uitdaging aan onze scholieren over de grenzen heen.

lees ook

Ben Weyts wil jong technisch talent richting BSO en TSO stimuleren

“In het verleden lag de focus te vaak op een gelijkheidsstreven en dat ging regelmatig ten koste van de belangrijke focus op excelleren en ambitie. Prestigieuze wedstrijden – die er nu ook komen in het technisch en in het beroepsonderwijs – kunnen het beste uit onze leerlingen halen. Het Excellentiefonds kiest complexloos voor ambitie, voor onze uitblinkers en voor het volledige potentieel dat in onze leerlingen zit”, besluit minister Weyts.