110 kinderen maken kennis met STEM tijdens 12de Little Innovators

- David Van Waeyenberghe

Voor de twaalfde keer organiseerde Siemens vandaag Little Innovators op de site in Huizingen. 110  kinderen van acht tot twaalf jaar maakten via interactieve workshops kennis met technologie en wetenschap. Siemens is 125 jaar aanwezig in België en voor die verjaardag breidde het evenement uit. Naast kinderen van medewerkers waren het vijfde leerjaar van de gemeentelijke basisschool in Huizingen uitgenodigd. Ook Vlaams minister Ben Weyts en burgemeester Jo Vander Meylen waren van de partij.

Op de site in Huizingen konden de ‘Little Innovators’ kiezen tussen verschillende workshops van de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL en Siemens. Van een 3D-feest in VR, voer programmeren van drones om een choreografie te dansen tot LEGO-robots die breakdancen op zelfgemaakte muziek, het kwam allemaal aan bod.  De jongeren stuurden via digital twins een cupcakefabriek duurzaam aan, zorgden met AI voor de juiste taartjes en maakten gebruik van geëlektrificeerd vervoer om veilig ter plaatse te raken.

feesteditie

De medewerkers van Siemens noemen deze twaalfde uitgave ook wel de 12,5e editie, een knipoog naar het 125-jarige bestaan van Siemens in ons land en naar de uitbreiding van het initiatief. Dit jaar waren namelijk niet enkel kinderen van medewerkers uitgenodigd, maar ook het 5e leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool Huizingen kwam in contact met de boeiende wereld van STEM-onderwijs. Het event vond opnieuw plaats in samenwerking met de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL.

“We weten als geen ander welke rol ​ technische talenten in de maatschappij spelen”, vertelt Katrien Valkiers, hoofd communicatie en sustainability bij Siemens en initiatiefneemster van ‘Little Innovators’. “De nood aan een degelijke en continue instroom en doorstroom van getalenteerde ingenieurs voor de arbeidsmarkt is hoog. We hopen met initiatieven als Little Innovators kinderen in een vroeg stadium warm te maken voor technologie.”

Ingenieurs van morgen

“Er zijn overal tekorten op de arbeidsmarkt, ook bij de vele technische profielen die Siemens nodig heeft. We maken daarom de technische en beroepsopleidingen aantrekkelijker, bijvoorbeeld met extra investeringen in VR, door het organiseren van doe-beurzen of met het excellentiefonds”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Weyts. “Niets werkt zo goed als een dagje ervaring opdoen en meedraaien op de werkvloer. Daarom is dit een topinitiatief.”

lees ook

Steeds minder leerlingen kiezen voor STEM-richting 

Siemens zet in op duurzame educatieve samenwerkingen en duale leertrajecten om opkomend talent te stimuleren. Onder andere via de ‘Siemens Industry Academy’ die ingenieursstudenten van de KU Leuven, UGent en UAntwerpen laat kennismaken met hoogtechnologische oplossingen in het werkveld. “Door nauw samen te werken met onderwijspartners, slaan we een brug tussen talent, technologie en toekomst”, zegt Serge Molinari, CEO van Siemens België-Luxemburg.