Hoe werk je efficiënt met pdf’s in Google Drive of Chrome?

- Ilene Langen

Veel leerkrachten en leerlingen maken reeds gebruik van Google Drive om een back-up van hun documenten te maken of deze te delen met anderen. Toch kan je via Google Drive of Chrome ook efficiënt met PDF-bestanden werken. Hieronder lees je er meer over.

Vorig jaar al kreeg Google Drive een Adobe Acrobat-integratie. Iedereen kan sindsdien pdf’s openen en bekijken in Drive, betalende klanten kunnen ze zelfs bewerken. Je hoeft er alleen de plug-in voor te installeren. In dit artikel willen we je echter nog meer tips meegeven om het beste uit je pdf’s in Google Drive te halen.

Een pdf openen in Google Docs

Wanneer je een pdf opent in Google Drive, kan je tegenwoordig bovenaan in het midden op Openen met Google Documenten klikken. Het PDF-bestand wordt dan in Google Docs ingelezen en omgezet in tekst die je aan kan passen. Toegegeven, het proces verloopt niet altijd perfect maar het zorgt er wel voor dat je makkelijk tekst uit PDF-bestanden kan aanpassen. Wanneer je klaar bent, kan je je document weer opslaan als pdf via Bestand > Downloaden > Pdf-document.

PDF-extensies en apps installeren

Om PDF-bestanden rechtstreeks te bewerken in Google Drive, kan je ook een extensie installeren zoals Kami of Lumin PDF. Kami zorgt er onder andere voor dat studenten in real time notities of tekeningen kunnen maken op pdf’s en integreert met een LMS naar keuze, zoals Google Classroom en Microsoft Teams. Lumin is een gelijkaardige tool die ook automatisch wijzigingen opslaat terwijl je noteert of tekent.

De installatie gebeurt via de knop Nieuw links bovenaan op de Drive-homepage. Wanneer het menu openklapt, klik je op Meer > Meer apps koppelen. In het menu kan je op zoek gaan naar de juiste extensie. Nadat je ingelogd bent op je Google-account, kan je de extensie kiezen bij het openen van een pdf in Google Drive.

Naast Kami en Lumin PDF, kan je ook Xodo of PDF Buddy installeren. Om van de volledige capaciteit van de tools gebruik te maken, moet je wel eerst een gratis account aanmaken. Verder zijn PDF Mergy en Smallpdf handige tools om PDF-bestanden samen te voegen of te verkleinen.


Lees ook: Shortcuts in Google Drive: weg met mappenstructuur – Schoolit


Een webpagina opslaan als pdf

Om een webpagina meteen te kunnen bewerken en als pdf op te slaan, kan je gebruik maken van Print Friendly & PDF. Deze tool kan je ook installeren als browserextensie op Chrome. Via de tool kan je de tekstgrootte aanpassen en afbeeldingen verwijderen, waardoor je een printvriendelijke versie van de website kan opslaan en afdrukken. Daarnaast laat de tool toe om zowel de webpagina als het PDF-bestand meteen door te mailen naar de gewenste ontvanger.