Google Classroom krijgt tal van updates en een digitale marktplaats voor add-ons

- Cédric Van Loon

Sinds de introductie van Google Classroom is de tool flink uitgebreid. De zoekgigant wil het nu richting een ‘mini-LMS’ laten evolueren met een aantal nieuwe tools en een digitale marktplaats voor add-ons.

De covid-19-pandemie dwingt tal van leerkrachten vandaag om creatief om te springen met beschikbare tools. Zo wordt Google Classroom veel meer als centrale hub gebruikt voor online leeractiviteiten, terwijl het nooit als een LMS in de markt is gezet. Vandaag maken wereldwijd meer dan 150 miljoen studenten, leerkrachten en ICT-coördinatoren gebruik van Classroom, vergeleken met 40 miljoen vorig jaar.

Om die evolutie naar een centrale hub te starten, heeft Google naar heel wat feedback geluisterd. Tegelijk lanceert het nu Google Workspace for Education, de vervanger voor Google G Suite for Education. De updates die we hieronder omschrijven, zullen in de loop van dit jaar beschikbaar zijn.

Google Classroom marktplaats

De belangrijkste innovatie is de toevoeging van een online marktplaats voor Classroom ‘add-ons’. Hierin kunnen leerkrachten hun favoriete tools en content handig toewijzen aan leerlingen, zonder dat extra log-ins nodig zijn. ICT-coördinatoren kunnen deze add-ons ook voor andere leerkrachten in hun domein installeren. De functie wordt later dit jaar verwacht.

Google Classroom opties

Later dit jaar kan je in Google Classroom vooraf klassen vullen via SIS (Student Information System) roostersynchronisatie. Extra logmogelijkheden zoals audits en activiteit komen er ook binnenkort aan. Verder kunnen leerkrachten beter zien wanneer leerlingen tijdens online lessen een leerachterstand oplopen. Nieuwe engagement trackingfuncties geven leerkrachten handige statistieken over hoe leerlingen Classroom gebruiken.

Afstandsleren

Afstandsleren bezorgt leerlingen met een weinig betrouwbare internetverbinding (of helemaal geen verbinding) heel wat zorgen. De geüpdatet Android-app van Google Classroom biedt voortaan de mogelijkheid om werk offline te starten, taken te maken, Drive-bijlagen te openen en schrijven in Google Docs zonder internetverbinding.

C:\Users\PC Labs\Downloads\Google Classroom tekst.jpg

Al je werk synchroniseert automatisch wanneer er opnieuw een verbinding is. Wanneer leerlingen foto’s moeten toevoegen bij opdrachten, kunnen die gecombineerd worden in één document waar je ze kan uitsnijden, roteren en de belichting kan aanpassen. Tot slot krijgt Classroom voor het eerst ondersteuning om tekst beter op te maken via web, iOS en Android. Zo kan je voortaan letters vetgedrukt of cursief zetten en een opsomming maken.

Originaliteitsrapporten en Google Meet

Naast Google Classroom krijgt Originaliteitsrapporten een extra update. Het is binnenkort beschikbaar in 15 talen, waaronder Engels, Spaans, Portugees, Noors, Zweeds, Frans, Italiaans, Indonesisch, Japans, Fins, Duits, Koreaans, Hindi en Maleisisch. Helaas nog geen Nederlands voorlopig. De tool is daarom voorlopig bruikbaar in de lessen Frans, Nederlands en Duits wanneer de update live is.

Google Meet mute all

Google Meet krijgt een kleine update die volgende week al wordt uitgerold en brengt een handige ‘mute all’-knop zodat leerkrachten meer controle krijgen over de digitale klas. Vanaf april kunnen leerkrachten ook controleren wanneer een leerling zich kan unmuten. Andere moderatietools rollen later dit jaar uit waaronder het delen van het scherm een iOS- of Android-toestel en de controle over wie een les mag bijwonen. Dat laatste kan door de ICT-coördinator worden ingesteld als administrator. Zo kan je dan ook instellen dat leerlingen de digitale klas niet binnen kunnen tot de leerkracht er is.

Gerelateerd: Google Workspace for Education centraliseert cloudopslag en biedt nu 100 TB per school