Shortcuts in Google Drive: weg met mappenstructuur

- Jeroen Langendam

Google Drive neemt afscheid van mappenstructuur

Google Drive neemt afscheid van het gebruik van mappen of folders. Daarvoor in de plaats komen shortcuts, die het versiebeheer van gedeelde documenten een stuk makkelijker moet maken.

Er staan veranderingen aan te komen in Google Drive. Vanaf september 2020 neemt Google afscheid van de standaard mappenstructuur die we al kennen sinds de eerste versies van MSDos. In het nieuwe systeem staan alle documenten, files en andere bestanden allemaal op dezelfde plek.

Om desondanks toch een beetje structuur in je bestanden aan te brengen introduceert Google de Drive Shortcuts. Door de shortcuts te delen kunnen mensen (die je toegangsrechten tot je Drive of het specifieke bestand hebt gegeven) de bestanden openen. Volgens Google is dit een stuk eenvoudiger dan de huidige praktijk.

Geen gedoe met versies

Volgens het bedrijf hebben veel gebruikers meerdere mappen, elk met hun eigen lijst gebruikers, waarin meerdere kopieën van een bestand zijn opgeslagen. Dit leidt al snel tot het ontstaan van verschillende versies van het bestand, wat onduidelijkheden en miscommunicatie kan veroorzaken. Door af te dwingen dat er slechts één versie van elk bestand in je Drive staat hoopt Google deze problemen uit de wereld te helpen.

Geen mappen meer in Google Drive

De grote verandering vindt plaats op 30 september. Vanaf die datum staan al je bestanden op dezelfde plek: in je Google Drive. Je zorgvuldig opgebouwde mappenstructuur wordt omgezet in een reeks shortcuts. Het maken van mappen is vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Add shortcut to drive

Google probeert het gebruik van shortcuts te stimuleren door de optie “Add to Drive” te vervangen door “Add shortcut to Drive”. Deze knop is tijdens het bewerken van een document bovenin het scherm te vinden.

De knop "Add shortcut to drive" heeft een prominente plek binnen Google Drive (Afb: Google)
De knop “Add shortcut to drive” heeft een prominente plek binnen Google Drive (Afb: Google)

Onduidelijk is of gebruikers vanaf september nog de mogelijkheid hebben hun Drive op een voor henzelf logische wijze in te richten.