In het spoor van Google for Education

- David Van Waeyenberghe

‘Veel geleerd uit gesprekken met ICT-coördinatoren en leerkrachten’

Deelnemers aan de 37ste ICT-praktijkdag konden er niet naast kijken: Google België nam een prominente plaats in tijdens de ICT-beurs en verschillende workshops. Als hoofdsponsor van het ICT-event keek de techgigant uit naar de meningen en ervaringen van ICT-coördinatoren, leerkrachten en directeurs.

“De technologische vooruitgang is een democratische verandering”, opende Thierry Geerts de eerste van twee keynotes tijdens de ICT-praktijkdag. De afscheidnemende Country Manager van Google België moedigde de onderwijswereld aan om te leren werken met de nieuwe technologie. “AI zal grote problemen oplossen, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is de rol van de leerkracht om dit op de juiste manier over te maken aan leerlingen.”

Leerwinst centraal

Met zijn speech zette Thierry Geerts de toon voor een dag vol opleidingen en ontmoetingen. Tijdens één van de middagsessies sprak Bart Morees over budget- en tijdwinst van IT middelen via Google for Education. “Hoe kan een school het maximale halen uit het beschikbare budget?”, was de vraag die de Programm Manager stelde aan de luisteraars. “Toestellen zijn een middel die onderdeel moeten zijn van een grotere visie waarin beter onderwijs voor leerlingen centraal moet staan.”

Louise Van Lint (r) en Bart Morees luisteren naar Inge De Cleyn (l) tijdens de ICT-praktijkdag

Tijdens die middagsessie toonde Morees hoe ICT-coördinatoren hun budget en tijdsindeling nog efficiënter kunnen inzetten met behulp van Chromebooks en Google Workspace for Education. “Chromebooks zijn altijd goedkoper voor leerlingendevices, maar ook voor leerkrachten die iets meer specifieke verwachtingen hebben. Door de tienjarige garantie kunnen scholen toestellen bovendien langer gebruiken, wat tegelijk meer duurzaamheid met zich meebrengt.”

Google Educator Group BE/NL

De ICT-praktijkdag draait rond leren, in hoofdzaak voor ICT-coördinatoren. De deelnemers kregen een afwisselend menu van diepgaande workshops en korte introducties. Voor de inhoud en uitwerking van de Google-gerelateerde workshops, kon de techreus rekenen op medewerking van leerkrachten en ICT-coördinatoren uit heel Vlaanderen. Verschillende onder hen maken deel uit van de Google Education Group BE/NL.

Zo nam Kristof Van Dyck (SBSO Zonnebos) deelnemers aan zijn workshop mee in het creëren van een zo veilig mogelijke schoolomgeving. “Door vaak simpele instellingen kunnen ICT-coördinatoren de veiligheid en privacy van leerlingen vergroten. Door praktische tips aan te bieden, kunnen collega’s het gebruiksgemak vergroten. Vaak weten mensen niet welke mogelijkheden er zijn voor meer veiligheid en inclusie. Daarom vind ik zulke sessies bijzonder waardevol”, aldus Kristof Van Dyck.

Spelbord

De Google Educator Group (GEG BE/NL) pakte tijdens de ICT-praktijkdag uit met een primeur. De bezoekers aan de beurs konden proeven van een nieuw, interactief en aanpasbaar bordspel. “Dit is een ideale manier om samen met de klas, of enkele leerlingen, aan de slag te gaan”, aldus een lid van de GEG BE/NL. “Leerkrachten kunnen de inhoud van het spel zelf eenvoudig bepalen, of uitgewerkte spelideeën gebruiken op onze website.”

Het spelbord van de Google Educator Group BE/NL

De groep Google-enthousiastelingen zal ook tijdens Sett Vlaanderen het spel presenteren. Dat spel kan zowel volledig digitaal (met medewerking van BookWidgets) als met een bijhorend spelbord worden gespeeld. De bedoeling is dat de leerkracht of pedagogisch begeleider vragen opstelt, en dat kan uiteraard via AI-prompts, op maat en niveau van de deelnemers.

Leren uit gesprekken

De Google-stand op de ICT-beurs was trouwens dé plaats om een goed gesprek aan te gaan. Dat merkte Louise Van Lint. De Google-lead in België en Luxemburg nam de tijd om te luisteren naar de deelnemers aan de Praktijkdag. “Het viel op dat veel mensen bezorgd zijn over hoe de toekomst van het onderwijs eruit zal zien”, aldus Louise Van Lint. “Uit de gesprekken heb ik bijzonder veel geleerd.”

De meest populaire gespreksonderwerpen bleken AI, privacy en veiligheid te zijn. Dat is uiteraard geen toeval in een tijd waarin cyberaanvallen op scholen toenemen en artificiële intelligentie niet meer is weg te denken. “Verschillende workshops gingen over die onderwerpen, maar ik voel dat mensen nog meer verwachten. Er zijn veel vragen over hoe ze AI kunnen inzetten in het onderwijs, bijvoorbeeld.”

De leden van GEG BE/NL spreken met en luisteren naar bezoekers aan de ICT-praktijkdag

Uitkijken naar Sett Vlaanderen

Google neemt de inhoud van die gesprekken meteen mee. “Verschillende personen vroegen mij waar ze materiaal kunnen vinden om te leren omgaan met de nieuwe technologie. Er is tegelijk een grote vraag naar meer opleiding voor zowel leerkrachten als ICT-coördinatoren. Daar gaan we uiteraard mee aan de slag. Het is zoals Thierry Geerts aanhaalde in zijn keynote: de technologie is relevant voor de maatschappij. Alleen moeten we er als maatschappij, en dus zeker ook in het onderwijs, leren mee omgaan.”

lees ook

Bart en Bram blinken met ICT Champion Award

Binnen enkele weken vindt in Mechelen de tweedaagse EdTech-beurs Sett Vlaanderen plaats. Ook daar zal Google België terug te vinden zijn. “Daar kijk ik inderdaad heel erg naar uit. Niet alleen zullen we tijdens de beurs weer nieuwe mensen ontmoeten. Het is ook een prima moment om te zien hoe we de nieuwe technologie zoals generatieve AI praktisch kunnen implementeren om het onderwijs in Vlaanderen te ondersteunen”, besluit Louise Van Lint.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Google for Education België. Klik op deze link voor meer informatie over het aanbod van Google voor scholen en onderwijsinstellingen.